• skriv ut
  • bokmärke
Lavazza
4 of 23
Kaffecheesecake med honungsgelé

Kaffecheesecake med honungsgelé

DEN ANGLOSAXISKA DESSERTEN I SIN LÄCKRASTE FORM

SKRIV UT RECEPTET
SVÅRIGHETSGRAD
Medel
En smakfull och delikat dessert som du avnjuter med sked. Kaffet genomsyrar kakbottnen och den krämiga fyllningen.

TILLAGNING

Kakbotten
Smula sönder kexen i en skål.
Tillsätt socker och kaffepulver.
Smält smöret, häll det över blandningen och rör till en slät smet.

Fyllning
Blanda mascarpone, gräddost färsk ost och florsocker i en skål.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten så att de mjuknar.
Krama ur vattnet ur 3 st gelatinblad och lös upp dem i det heta kaffet.
Tillsätt kaffet i mascarponeblandningen och rör till en slät och jämn smet.

Gelatinblandning
Lägg gelatinet i kallt vatten så att det mjuknar.
Blanda honung och vatten i en kastrull. Värm tills blandningen börjar koka.
Krama ur vattnet ur de 3 sista gelatinbladen och tillsätt dem i kastrullen. Rör om till det är helt upplöst.

SAMMANSÄTTNING
Lägg ett halvt centimeter tjockt lager av kaksmeten på botten av en rund form med löstagbar kant.
Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Häll fyllningen över bottensmeten, fortsätt upp till ca 1 cm från kanten.
Ställ formen i kylen i 30 minuter.
Häll gelatinblandning över kakan så att blandningen bildar ett halvt centimeter tjockt lager. Ställ formen i kylen i 6 timmar.
Ta kanten av formen och lägg upp kakan på serveringsfat. Garnera med honungsgelé och kaffepulver.

INGREDIENSER
Till 6 portioner


  • 1 dl kaffe
  • 250 g mascarpone
  • 250 g mjuk gräddost färsk ost, till exempel Philadelphia
  • 1,7 dl florsocker
  • 6 blad gelatin
  • 250 g Digestive-kex
  • 0,5 dl socker
  • 150 g smör
  • 1 1/2 msk kaffepulver
  • 1,7 dl akaciahonung
  • 1 dl vatten
Alla drycker och desserter med kaffe som du kan göra hemma