• skriv ut
  • bokmärke

FÖRSTA ESPRESSON I RYMDEN

3 maj 2015, 12:44 GMT

En framtidsvision blir verklighet

Idag blev Samantha Cristoforetti inte bara den första italienska kvinnan i rymden, hon är nu även den första astronauten någonsin som har druckit en äkta italiensk espresso i omloppsbana runt jorden.

Tack vare den revolutionerande ISSpresso-maskinen kunde Samantha och de övriga medlemmarna ombord på den internationella rymdstationen ISS avnjuta en äkta Lavazza espresso, gjord på samma espressokapslar som används här på jorden.

ISSpresso har fått sitt namn från den internationella rymdstationen ISS där den nu är installerad och används av astronauterna ombord. Den är den första kapselbaserade espressomaskinen som fungerar i de extrema förhållandena i rymden.

ISSpresso är resultatet av ett projekt som drivits av Lavazza och Argotec, det italienska ingenjörsföretaget som specialiserat sig på rymdteknik.

Argotec är även Europaledare när det kommer till framtagandet av hälsosam och näringsrik mat för rymduppdrag. Samarbetet mellan Lavazza och Argotec tillsammans med Italian Space Agency (ASI) visar hur synergin från två Turinbaserade företag som båda representerar det bästa i sin respektive industri, kan leda till extraordinära resultat med internationell betydelse.

ISSpresso representerar höjden av ingenjörskonst och är en teknologisk pärla då den klarar av att leverera en perfekt espresso även i tyngdlösa förhållanden. Utvecklingen innebar en teknologisk utmaning då ISSpresso behöver möta väldigt specifika krav när det kommer till teknisk funktionalitet och säkerhet från både NASA och ASI.

Resultatet är en vetenskaplig milstolpe vars framgång ingenjörsmässigt hjälper oss att bättre förstå principerna kring vätskedynamik och förhållandena vid mikrogravitation, samtidigt som den bidrar till att förbättra livskvalitén för samtliga astronauter ombord ISS.

ISSpresso är inte bara den första espressomaskinen i rymden, den har även slagit rekord när det kommer till hur fort ett rymdprojekt kan utvecklas och sjösättas. Cirka 18 månader tog utvecklingen av ISSpresso, vilket är betydligt kortare än genomsnittstiden för att utveckla rymdprojekt. Espressomaskinen är så komplex att den väger cirka 25 kg då den behöver inkludera reservdelar för alla kritiska komponenter för att följa alla säkerhetsföreskrifter på ASI.

Det innovativa kapselsystemet kan även tillreda en caffé lungo eller varma drycker som te eller buljong, vilket innebär att den kan användas till att tillreda vätskebaserade måltider. Några av lösningarna som har implementerats har lett till internationella patent som kommer att bli användbara både för framtida rymduppdrag och för omgående användning här på jorden.