• skriv ut
  • bokmärke

HUR MAN TILLREDER KAFFE

Metoder för att tillreda kaffe från hela världen


Filterbryggare
Filterbryggare Den vanligaste varianten av kaffe tillreds med en filterkaffebryggare, där mellangrovmalet kaffe bryggs igenom ett pappersfilter.

Den rekommenderade dosen för den här typen av tillredning är 6 g per deciliter.


Presskanna Presskanna, också kallad för franskpress, är en glascylinder med ett kolvfilter i locket som används för att tillreda bryggkaffe.

1. Förvärm din presskanna med hett vatten för att undvika att kaffet svalnar för fort.
2. Dosera ett rågat mått (ca 7 g) per dl
3. Fyll kannan med hett vatten, men inte kokande, då det kan bränna kaffet
4. Låt kannan stå i 3-4 minuter innan du trycker ner kolven sakta.

Presskanna

Espresso Espresso betyder “väldigt snabb”, för att understryka att den innebär en särskild metod där kaffet bryggs under tryck i en professionell maskin.

Den första prototypen av espressomaskinen togs fram år 1855 och presenterades på den universella utställningen i Paris.

Den särskilda metoden för extraktion som används ger en väldigt koncentrerad dryck med en intensiv smak av arom.

Espresso

Mokabryggare
Mokabryggare Mokakaffebryggaren är ständigt förekommande i Italienska hem.

Den består av en undre kammare som är fylld med vatten, ett filter där kaffet tillsätts, och en samlad kammare där det bryggda kaffet fångas upp efter att ha passerat genom tratten.

Det heta vattnet passerar genom filtret med kaffepulvret för att producera drycken genom perkolering.

De tre hemligheterna för att brygga ett utmärkt kaffe med den här metoden av tillredning är:

1. Fyll den undre kammaren med kallt vatten och överstig inte nivån av ventilen.

2. Pressa inte kaffepulvret i filtret.

3. Förflytta mokabryggaren från värmen innan kaffet sorlar; med andra ord, innan kaffet helt reduceras.