Davide Oldani

Du kan hitta vårt kaffe i dessa restauranger:

D’O, nya D’O (Cornaredo) och Oldani Cafè (flygplatsen Malpensa). 

Namnet Davide Oldani är starkt kopplat till POP-matlagning, som han är känd för att ha utvecklat. Filosofin grundar sig på att maträtter ska lagas på högkvalitativa råvaror men samtidigt vara prisvärda och tillgängliga. Det är ”ett sätt att få till och med de mest skeptiska att komma närmare kökets värld, utan att verka för exklusiv”. 2003 öppnade Oldani restaurangen D'O i sin hemstad Cornaredo i provinsen Milano. Redan efter ett år listade de mest betydande gastronomiska guiderna honom bland de främsta kockarna inom italiensk matlagning. Dessförinnan hade Oldani redan avverkat samarbeten med Gualtiero Marchesi, Albert Roux, Alain Ducasse och Pierre Hermé. 

Det finns ingen kock på planeten som inte siktar mot stjärnorna: recepten av Davide Oldani, Pietro Leeman och Dennis Zoppi för Coffee in Space

I december 2008 mottog Oldani Ambrogino d'oro-medaljen av Milano stad och i november 2013 blev han inbjuden till Harvard för att berätta om sin erfarenhet som entreprenör efter att en artikel om hans restaurang publicerats i Harvard Business School Review. Universitetets ekonomiska experter anser att hans inställning till, och organisering av, arbete kan tillämpas inom många branscher, inte bara på restauranger. Året därpå, 2014, öppnade han kaffebaren Oldani Cafè i det nya Piazza del Lusso-området på flygplatsen Milano-Malpensa. 2015 gav Oldani en föreläsning på HEC Business School i Paris samt utnämndes till ambassadör för Expo 2015. Han deltog även som talare på World Business Forum i Milano.

 

Davide Oldani har givit ut flertalet böcker; ”Cuoco andata e ritorno” (En kock tur och retur, 2008), ”La mia cucina pop, L’arte di caramellare i sogni” (Min pop-matlagning, konsten att karamellisera drömmar; 2009), POP, ”La nuova grande cucina italiana” (POP, det nya fantastiska italienska köket; 2010), ”Il giusto e il gusto” (God och smakfull; 2012), ”Storie di sport e cucina” (Berättelser om sport och matlagning; 2013), ”CheFacile” (Så lätt; 2013), ”Pop Food” (2015), ”D’O eat better” (2016).

IMG_02
IMG_01

Han har även samarbetat med tidskriften ”La Cucina Italiana” i 16 år, där han varje vecka skriver han en kolumn om POP-matlagning. Han skriver även om sport för tidskriften Sport Week och gör inlägg på bloggen ”Chiacchierando con Gusto” (Prat om smak) som tillhör IoDonna, tidningen Corriere della Seras bilaga för kvinnor.

 

År 2016 öppnade Oldani en restaurang i Manila och ytterligare en i Singapore. Samtidigt öppnade han en ny och utvecklad version av D'O i Cornaredo. Under sommaren samma år nominerades han till Food & Sport Ambassador av CONI (Italienska olympiska kommittén) och utsågs till kock för den italienska truppen i OS i Rio de Janeiro.

 

Davide Oldani jobbar även med design, där inspiration fås från hans dagliga observationer av gäster och hur de agerar. Bord, stolar, tallrikar, bestick och glas är alla POP-inspirerade – enkla, funktionella och eleganta.

De varumärken som skapats för hans design är: ”IDish” — ”assiette D’O” — ”H2D’O”. De nya formaten är: ”FOO’D” — ”Davide Oldani Cafè” — ”CucinaPOP”.

Det var genom att studera och samarbeta med de kändaste kockarna i Italien och i övriga Europa, bland annat Gualtiero Marchesi, Albert Roux, Alain Ducasse och Pierre Hermé, som Oldanis passion för mat och kreativitet i köket stimulerades. Det var genom att ta inspiration av, samt ta vara på tips från, var och en av sina lärare som Oldani utvecklade POP-matlagningen. 

 

Davide Oldani har avslöjat att det var Gualtiero Marchesi som först gjorde att han fick sann insikt i sitt yrke, medan Albert Roux fick honom att förstå betydelsen av, och finessen med, fransk matlagning.

 

En annan viktig lärare till Oldani var Alain Ducasse, som visade honom ledarskapsaspekten av att vara kock, medan Pierre Hermé avslöjade den slutliga hemligheten för honom: betydelsen av bakverk inom fransk matlagning.

Konceptet med Oldanis POP-matlagning ligger i att arbeta med högkvalitativa material med en exceptionell teknik, med avsikt att på bästa sätt visa upp de smaker som alla känner till, men som ingen verkligen smakat på djupet.

”Ett sätt att få till och med de mest skeptiska närmare kökets värld, men utan att verka för exklusiv.”

Davide Oldanis specialrecept för Identità Golose
UPPTÄCK MER

Ristorante D’O

Davide Oldanis kök är POP, fött ur önskan att blanda det enkla och det välgjorda, det som är bra och det som är tillgängligt, innovation och tradition. Av denna anledning är Ristorante D'O:s menyer en konstant balans av kontraster, med löften av sötma i salta skapelser och ”minnen” av det i salta i det söta.

De andra kockarna

Pietro Leemann
SE BIOGRAFIN

Loretta Fanella
SE BIOGRAFIN

Alfredo Russo
SE BIOGRAFIN

Moreno Cedroni
SE BIOGRAFIN

Maurilio Garola
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN