2000
2002

2001

Friends & More

by Martine Franck och Richard Kalvar

Martine Franck och Richard Kalvar
Martine Franck

Franck föddes i Antwerpen, Belgien, 1938 men tillbringade sin barndom i England och USA. Hon började arbeta som fotograf 1963 i Kina, Japan och Indien. År 1965 blev hon frilansare och arbetade med porträtt av konstnärer och författare men sysslade framförallt med reportage om människor och om kvinnors villkor. Hon har gett ut många böcker och är ordförande för Cartier-Bresson-stiftelsen. Hon har varit den officiella fotografen för Le Théâtre du Soleil från att den grundades 1964 fram till idag. 1983 blev hon medlem i Magnumbyrån.

 

 

Richard Kalvar

Kalvar föddes i New York 1944. Efter studierna på Cornell University arbetade han som assistent till den franska modefotografen Jérôme Ducrot. En lång resa till Europa år 1966 med en kamera i släptåg fick honom att bli fotograf. År 1972 var han med och grundade bildbyrån Viva i Paris, och år 1977 blev han en aktiv medlem i bildbyrån Magnum, där han senare kom att bli viceordförande och sedan ordförande. Kalvar har arbetat i Frankrike, Italien, England, Japan och USA, och kan lägga kommersiella fotografiska och journalistiska uppdrag till sina fotografiska arbeten. Han har deltagit i många utställningar, och år 2007 tillägnade Maison Européenne de la Photographie hans arbete en stor retrospektiv utställning, tillsammans med hans bok, Earthlings.

2001 års utgåva handlar om historier om liv och vänskap över en kopp kaffe, sett genom de introspektiva objektiven hos två av Magnumbyråns främsta fotojournalister: Martine Franck och Richard Kalvar. Franck föddes i Belgien 1938. År 1965 blev hon frilansare och arbetade med porträtt av konstnärer och författare men sysslade framför allt med reportage om människor. Kalvar föddes i New York 1944. Efter en lång resa runt om i Europa, inledde han en karriär som fotograf och specialiserade sig på scener från det vardagliga storstadslivet.

JANUARI

FEBRUARI

MARS

APRIL

MAJ

JUNI

JULI

AUGUSTI

SEPTEMBER

OKTOBER

NOVEMBER

DECEMBER