2001
2003

2002

Espresso and fun

by David LaChapelle

David LaChapelle

Hans karriär började på 1980-talet i New Yorks gallerier. Andy Warhol erbjöd honom hans första jobb som fotograf på Interview Magazine, där LaChapelle porträtterade periodens mest kända ansikten. Snart började han ta bilder för några av de främsta internationella tidningarna och skapade de mest minnesvärda annonskampanjerna för en hel generation. LaChapelle breddade senare sin verksamhet och började regissera musikvideor, teaterföreställningar och dokumentärfilmer. Under senare år har några av världens mest prestigefyllda gallerier och museer visat hans verk. 

Hans förmåga att skapa oerhört verklighetstrogna scener genom att använda rika och livfulla färger gör hans verk omedelbart omisskännliga och skapar även ofta rubriker. Enkelt uttryckt är han den enda aktiva fotografikonstnären idag, vars verk har nått längre än det redaktionella sammanhang de skapades för och utgör en erkänd del av nutida konst.

År 2002 presenterades Lavazza-kalendern för första gången i färg. Denna radikala förändring ägde rum med signaturen av en mycket berömd fotograf, även känd som "Kungen av nutida popkonst": David LaChapelle. Hans arbete är omisskännligt på grund av dess överflöd, originalitet och energi. Den surrealistiska och ironiska stilen och de klara, intensiva och mättade färgerna skapar överdrivna och ofta barocka bilder som har gett honom titeln som fotografins Fellini.

JANUARI–FEBRUARI

MARS–APRIL

MAJ–JUNI

JULI–AUGUSTI

SEPTEMBER–OKTOBER

NOVEMBER–DECEMBER