Munk

SVÅRIGHET
1H1m

Samma form som en klassisk munk, plus en extra touch av intensiv kaffesmak. En efterrätt som passar väl in i den italienska traditionen: perfekt till frukost eller eftermiddagsfikat.
Ingredienser
TILL DEGEN
 • 200 g vetemjöl
 • 200 g mandelmjöl
 • 100 g kikärtsmjöl
 • 250 g smör
 • 300 g socker
 • 250 ml kaffeextrakt
 • 5 ägg
 • 16 g jäst
 • 3 g grovkornigt salt
TILL GANACHE-KRÄMEN
 • 150 ml kaffe
 • 100 g grädde
 • 75 g socker
 • 4 äggulor
 • 700 g gianduiachoklad
Tillredning

Ta fram en stor skål, tillsätt sockret och äggen, och blanda det tills du får en fluffig och lätt blandning. Förbered kaffet och, medan du väntar på bryggningen, sikta mjölsorterna och jästen. Detta kommer att göra degen ännu lättare och fluffigare. Häll mjölblandningen i äggblandningen. Blanda i det nybryggda kaffet och jordnötsolja och vispa med låg hastighet med en elvisp. När degen ser mjuk och slät ut, häller du ner den i en smord munkform med en diameter på 24 cm. Innan du börjar grädda den måste du komma ihåg att strö grovsalt över hela munken. Grädda i 170 °C i 40 minuter.

förberedelse av ganache-krämen

Förbered en kopp kaffe och, medan du väntar på att det ska svalna, skär gianduia-chokladen i små bitar. Häll ner äggulorna och sockret i en skål och blanda med en visp tills du får en homogen blandning. Under tiden kokar du upp grädden i en kastrull. När den börjar koka häller du ner blandningen med äggulor och socker. Det är viktigt att fortsätta att röra om i blandningen med visp på låg hastighet utan att kokpunkten uppnås eftersom det är ägg i smeten. Om du inte ser upp så kan du få en omelett istället! Krämen är klar när den täcker skeden. Stäng av värmen och tillsätt gianduia-chokladen till blandningen. Rör om tills den är helt smält. Häll sedan ganachekrämen över munken tills den är helt täckt.

Tillredning

TILL DEGEN

Ta fram en stor skål, tillsätt sockret och äggen, och blanda det tills du får en fluffig och lätt blandning.

Förbered kaffet och, medan du väntar på bryggningen, sikta mjölsorterna och jästen. Detta kommer att göra degen ännu lättare och fluffigare. Häll mjölblandningen i äggblandningen. Blanda i det nybryggda kaffet och jordnötsolja och vispa med låg hastighet med en elvisp. När degen ser mjuk och slät ut, häller du ner den i en smord munkform med en diameter på 24 cm. Innan du börjar grädda den måste du komma ihåg att strö grovsalt över hela munken. Grädda i 170 °C i 40 minuter.

 

TILL GANACHE-KRÄMEN

Förbered en kopp kaffe och, medan du väntar på att det ska svalna, skär gianduia-chokladen i små bitar. Häll ner äggulorna och sockret i en skål och blanda med en visp tills du får en homogen blandning. Under tiden kokar du upp grädden i en kastrull. När den börjar koka häller du ner blandningen med äggulor och socker. Det är viktigt att fortsätta att röra om i blandningen med visp på låg hastighet utan att kokpunkten uppnås eftersom det är ägg i smeten. Om du inte ser upp så kan du få en omelett istället!

Krämen är klar när den täcker skeden. Stäng av värmen och tillsätt gianduia-chokladen till blandningen. Rör om tills den är helt smält. Häll sedan ganachekrämen över munken tills den är helt täckt.

 

 

 

Det perfekta kaffet för detta recept

Qualità Rossa

Fyllig smak

Qualità Rossa är Lavazzas mest ikoniska produkt, en blandning av Arabica- och Robustabönor vilket ger kaffet en mustigare smakprofil. Med sin fyllighet och sina sammetslena smaker av choklad och hasselnöt är Qualità Rossa ett utmärkt morgonkaffe med lång eftersmak.

UPPTÄCK MER

Förslag till kvällens måltid: låt dessa recept inspirera dig!

MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H 30m
Chokladmousse

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU