TILLBAKA
Coffee Sips

Litterära kaféer

Publicerat den 18 juli 17

BOKEN SOM EN DRIVKRAFT FÖR TRANSFORMATION

Kopplingen mellan kaffe och en stads kulturella identitet och litterära produktion har alltid varit mycket stark. 

Böcker kan faktiskt identifieras som en av drivkrafterna bakom en stads förvandling över tiden. De är ofta i hjärtat av de första platserna för samling och diskussion bland intellektuella, filosofer, politiker och framträdande figurer under olika tidsepoker. Dessa platser var kaféer och litterära salonger.

Det är inte möjligt att skriva en sida om 1800-talets litteratur- eller konsthistoria utan att nämna ett namn på ett kafé.
P. Bargellini

EN RESA GENOM DE LITTERÄRA KAFÉERNA

Om en kopp kaffe kunde prata så skulle den berätta historier om smaken av frihet, om kampen för att uttrycka åsikter och den intellektuella aktivitet som bidrog till födelsen av kulturella rörelser.

 

Det är här vi börjar vår resa genom de mest kända litterära kaféerna i Italien.

 


 

TRIESTE

I en hamn som Trieste, en teater med blomstrande utbyte av produkter och idéer, verkar förekomsten av viktiga litterära kaféer vara den naturliga utvecklingen av ett nytt sätt att uppleva kultur.

Vi befinner oss på gatan Via Battisti nummer 18. Vi står framför en elegant och raffinerad glasdörr. Bakom den, en mötesplats för italienska och internationella författare som Ettore Schmitz, mer känd som Italo Svevo, Umberto Saba och James Joyce, som snart blev epicentret för det tidiga 1900-talets kulturella glöd.

 

 

 

MILANO, FLORENS, ROM

År 1817, mellan gatorna Via Verdi och Via Manzoni, några steg från katedralen Duomo hittar du ett av de kaféer som skulle bli en referenspunkt för den intellektuella och politiska scenen i Milano, vald av patrioter som samlingsplats under upproret Fem dagar i Milano. 

På torget Piazza della Repubblica i Florens, kanske du hamnar vid samma bord som Marinetti satt vid för hundra år sedan och lade grunden till det italienska Futuristiska manifestet.

För att avsluta denna litterära resa måste vi bege oss till Rom, till gatan Via Condotti, inte långt från Spanska trappan. Här kan du stöta på det som en gång kallades för “Caffè di strada Condotta”, som citeras år 1743 av Giacomo Casanova. Det är inte förvånande att det äldsta litterära kaféet i Italien återfinns just i huvudstaden.

 

De sätt som vi kommunicerar och interagerar på kan mycket väl hålla på att förändras. Men det som verkligen inte har förändrats är nöjet att njuta av en paus och förlora sig bland sidorna i en bok samtidigt som man låter sig omfamnas av ett rykande hett kaffe.

 

 

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Litterära kaféer

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
En kopp kaffe ”down under”

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Drick en kopp kaffe och betala för två

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffets historia

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Italienskt kaffe

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Coffee culture

Coffee Sips

UPPTÄCK MER