TILLBAKA
Coffee Study Program

Samarbete är nyckeln till förändring i världen

I Dominikanska republiken får deltagarna i Coffee Study Program träffa de organisationer som försöker skapa en rättvis, givande och hållbar kaffemarknad.

Jia Yi och hennes vänner tror att de kan skapa en mall för positiv förändring.
Som de flesta italienare är Jia Yi inte främmande för espresso. Som en 21-årig tjej med kinesiskt ursprung omfamnar hon till fullo kaffekulturen i Bel Paese.
Men, säger hon, det var först när hon stod bland människorna i samhället Aguacate i Dominikanska republiken som hon verkligen förstod vad som låg bakom en kopp kaffe.
När hon, tillsammans med sina tre studiekamrater från programmet, blev varmt välkomnad av lokalborna, insåg Jia Yi att det är på ställen som dessa som kaffet blir till.

”Vilken resa en kaffeböna måste göra, för att bli en kopp kaffe!”

Allt börjar här – med det hårda arbete som utförs av de kvinnor och män som sköter om kaffeplantorna. Som skördar bönorna och hanterar dem, innan de flyger till den globala kaffemarknaden.

Som student inom internationell utveckling vet Jia Yi att denna marknad bara kan vara rättvis och hållbar om rättigheterna för bönderna i till exempel Aguacate och Neiba upprätthålls. Organisationer som Lavazza-stiftelsen gör mycket för att hjälpa dessa personer, som i sin tur måste organisera sig och göra sina röster hörda. Staterna har också en nyckelroll, genom att skapa gemensamma platser för dialog. 

Därför grundades CONCAFED (Confederacion Cafetalera Dominicana) och CODOCAFE (Consejo Dominicano del Cafe).

Som förbund av kaffeodlare gav CONCAFED Jia Yi och hennes vänner ovärderliga insikter. Här visas ett tydligt exempel på hur sådana förbund kan bidra till att stödja motståndskraften hos jordbrukare.

jia-img_02-csp
jia-img_03-csp

”CONCAFED:s företrädare utses av kooperativa föreningar”, förklarar Jia Yi. ”De är mycket genuina och spontana. De kom dit för att representera lantbrukarnas intressen.”

En bättre värld, som strävar efter de uppsatta globala målen för hållbar utveckling, kan verka svår att uppnå. Men Jia Yi säger att hon under sin tid i Dominikanska republiken insåg att det kan genomföras. Om vi enas om en omfattande strategi, som inkluderar olika perspektiv och tillvägagångssätt som både samhället och kollektivet inbringa.


”Den verkliga kraften finns i kollektivet”, säger Jia Yi. När jordbrukare förenas i ett kollektiv, och deras röster kommer samman i förbund, då växer deras inflytande.Och arbetet måste integreras globalt: ”Som en separat enhet är förbundet kraftfullt”, berättar Jia Yi för oss. ”Men tillsammans med icke-statliga organisationer och organisationer som Lavazza-stiftelsen samt intressenter från den privata sektorn, blir den ännu kraftfullare.”


Om en hållbar värld ska kunna uppnås, är det första steget att arbeta tillsammans. Jia Yi säger att kaffeodlarna i Dominikanska republiken lärde henne att:

”Vi kan alla eftersträva att inspirera.”

Nästa vecka kommer vi att upptäcka varför, enligt Rebecca, de vanliga sätten att mäta affärsframgång kanske inte är vad vi behöver för att mäta framstegen mot en rättvis och hållbar värld.

 

 

 

Inspiration till kvällens middag: hur tycker du att dessa recept ser ut?

MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H 30m
Chokladmousse

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU