TILLBAKA
8 minuti
Coffee Study Program

Lägga grunden för en hållbar framtid

 

Mitt bland bergen i Dominikanska republiken får de studerande på Coffee Study Program praktisk erfarenhet utifrån de lokala produktionsprocesserna. Stuart tror att de kan ha nyckeln till att stärka framtidens generationer av kaffeodlare. 

 

Kaffet flödar i Stuarts familj. I Uganda följde han med sin mormor till plantagen och arbetade tillsammans med henne på slätterna i sitt hemland.

 

Under vistelsen i Dominikanska republiken med Coffee Study Program har Stuart fått ett nytt perspektiv på kaffeodlingens hantverk – ett perspektiv han först fick genom att bestiga ett berg. 

”Där jag och min mormor kommer ifrån, där odlar vi kaffe. Men vi odlar det på plan mark. Att bevittna att det växer bra i bergen var en överraskning.”

 

Stuart och de andra studerande är i Neiba. Denna stad som ligger inbäddad mellan bergen och Enriquillo-sjön är ett kaffeodlingskooperativ, vars planteringar trivs på bergskedjorna som vetter mot norr.

 

Vid första anblicken verkar bergen ogästvänliga. Vad skulle kunna växa här? Men, som Stuart upptäcker, har det hårda arbetet som bönderna utfört skapat en utomordentlig produkt. 

 

Enligt Stuart är ”detta kaffe rikt på näringsämnen och godare än det som odlas på plan mark”.    

 

Men Stuarts nya perspektiv formas av mer än enbart höjd. Genom att undersöka nuet, ger det en glimt av hur framtiden kan se ut, för andra kaffeodlingssamhällen.

 

En av frågorna Stuart hade när han gav sig ut på denna resa var ungdomarnas roll inom framtidens kaffeproduktion.

”Vilken roll kan ungdomar spela i kaffeproduktionen? Svaret är enkelt: Följ din far.”
img_02-csp-stuart
img_03-csp-stuart

 

När unga generationer lära sig av sina föräldrar, genom att odla, plocka och bearbeta kaffet, lägger de grunden till sin egen framtid – att skapa en verksamhet som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar. 

”Kaffe är generationsöverskridande. Jag älskar hur familjer samlas för att bidra till ett större mål.”

 

 

 

Inspiration till kvällens middag: hur tycker du att dessa recept ser ut?

MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H 30m
Chokladmousse

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU