Mitt bland bergen i Dominikanska republiken får de studerande på Coffee Study Program praktisk erfarenhet utifrån de lokala produktionsprocesserna. Stuart tror att de kan ha nyckeln till att stärka framtidens generationer av kaffeodlare.
Mitt bland bergen i Dominikanska republiken får de studerande på Coffee Study Program praktisk erfarenhet utifrån de lokala produktionsprocesserna. Stuart tror att de kan ha nyckeln till att stärka framtidens generationer av kaffeodlare.
Kaffet flödar i Stuarts familj. I Uganda följde han med sin mormor till plantagen och arbetade tillsammans med henne på slätterna i sitt hemland.
Under vistelsen i Dominikanska republiken med Coffee Study Program har Stuart fått ett nytt perspektiv på kaffeodlingens hantverk – ett perspektiv han först fick genom att bestiga ett berg.
Stuart och de andra studerande är i Neiba. Denna stad som ligger inbäddad mellan bergen och Enriquillo-sjön är ett kaffeodlingskooperativ, vars planteringar trivs på bergskedjorna som vetter mot norr.
Vid första anblicken verkar bergen ogästvänliga. Vad skulle kunna växa här? Men, som Stuart upptäcker, har det hårda arbetet som bönderna utfört skapat en utomordentlig produkt.
Enligt Stuart är ”detta kaffe rikt på näringsämnen och godare än det som odlas på plan mark”.
Men Stuarts nya perspektiv formas av mer än enbart höjd. Genom att undersöka nuet, ger det en glimt av hur framtiden kan se ut, för andra kaffeodlingssamhällen.
En av frågorna Stuart hade när han gav sig ut på denna resa var ungdomarnas roll inom framtidens kaffeproduktion.
När unga generationer lära sig av sina föräldrar, genom att odla, plocka och bearbeta kaffet, lägger de grunden till sin egen framtid – att skapa en verksamhet som är både ekonomiskt och miljömässigt hållbar.