TILLBAKA
5 minuti
TheCoffeeBook

K som i kaffe

Publicerat den 19 juli 17

 

Kaffe är en dryck som erhålls genom att mala bönorna från plantor ur familjen Rubiaceae, i släktet Coffea. Det är tropiska växter vars familj innehåller många olika underarter (cirka 66) varav huvudsakligen två odlas och säljs på marknaden: Coffea Arabica och Coffea Canefora, den senare känd som Robusta.

 

En kopp kaffe består mestadels av vatten, har ett kaloriinnehåll på 1 kCal och innehåller koffein (1,2 > 4 %), en molekyl som ger den där speciella bittra tonen samt känslan av vitalitet och pigghet till den som dricker det.

 

Rent tekniskt så består en kopp kaffe av:

 

0,01 % koffein

0,05 % lipid (cafestol)

0,05 % kolhydrater (glukos, fruktos)

0,6 % ÖVRIGA ÄMNEN: syror: klorogensyra, kinin, citronsyra

mineraler: kalium, svavel och magnesium

Vitaminer: A, E och K.

99,3 % VATTEN

 

 

KEMISK SAMMANSÄTTNING HOS EN KOPP KAFFE

Scientific research Program (Vetenskapliga forskningsprogrammet), National Coffee Fund

plantan

Kaffeplantan är en vintergrön, tvåhjärtbladig växt (dikotyledon) som producerar blommor och bär. Den växer i varma klimat, i länderna mellan Kräftans och Stenbockens vändkrets. 

Kaffeplantager kräver vanligtvis vatten, speciellt under vegetationsfasen när plantorna ska växa till sig.

Bäret är en äggformad stenfrukt som är grön till färgen om den är omogen och ljusröd vid full mognad (för vissa sorter är färgen intensivt gul). Bäret (som även kallas ”cherries” (körsbär) på engelska på grund av sitt utseende) har en yttre exokarp (fruktskal) och en endokarp (fruktkött) som omger de två fröna eller bönorna. Dessa omges i sin tur av ett pergamenthölje (pergamino) och längre in av ett silverfärgat foliemembran.

 

De två mest populära arterna är:

C come caffè

Coffea Arabica

 

Denna art utgör cirka 70 % av världsproduktionen och har en maximal koffeinstyrka på 1,4 %. Arabicavarianten är mer aromatisk och mjuk i gommen, vilket också ger en större syrlighet.

 

Huvudsakliga odlingsområden: Brasilien, Colombia, Mexiko, Guatemala, Etiopien och Indien.

C come caffè

Coffea Canephora (Robusta)

 

Den har en hög koffeinstyrka (1,7 % > 4 %), är mindre aromatisk men kännetecknas av en bitter eftersmak och stor fyllighet.

Odlingen av denna art representerar 30 % av världens totala produktion och är generellt billigare än Arabicavarieteten.

 

Huvudsakliga odlingsområden: Vietnam, Indonesien, Indien, Afrika och Brasilien.

 

BLANDNING

Det är processen att blanda samman olika kaffesorter för att skapa olika smaker och intensiteter, samtidigt som kvaliteten förblir konstant.

 

De olika typerna av blandningar är:

 

100 % Arabica: Syrligheten, sötman och de mest raffinerade aromerna (till exempel citrus- och blomaromer) är de aspekter som sticker ut.

 

Arabica och Robusta: Robustabönorna tillför fyllighet, en bitter ton och kryddigare inslag av tobak och bitter choklad.

 

ROSTNING

Detta är en avgörande process vid framställningen av kaffe eftersom det avgör vilka utmärkande aromer det ska få.

Den består i att tillföra värme till bönorna för att öka, i enlighet med specifika profiler, temperaturen och tillagningstiden.

 

C come caffè
C come caffè

Produktion och marknadsföring

Kaffe marknadsförs i olika former:

 

Bönor

En rostad böna köps direkt av konsumenten för att kvarna i önskad malningsgrad utifrån tillredning.

 

 

Malet

Bönorna genomgår en malningsprocess.

Kaffets malningsgrad (dess kornstorlek) varierar beroende på typen av beredning och med vilket tryck som vattnet extraherar drycken:

• Espresso: fin malningsgrad (tryck på 9 bar)

• Mokabryggare: medelstor malningsgrad (tryck på 0,6 > 0,8 bar)

• Kaffebryggare: grov malningsgrad (gravitationskraft)

 

 

Snabbkaffe eller frystorkat kaffe

Detta är en torr produkt som framställs genom att vatten extraheras från rostade kaffebönor och torkas därefter.

 

Det finns två huvudsakliga metoder för att tillverka lösligt kaffe:

• Frystorkning: Det extraherade kaffet behandlas genom frysning och vakuumförpackning.

• Sprejtorkning: Det extraherade kaffet sprutas in i en förångningstunnel och förpackas därefter i påsar och kan lösas i vatten eller mjölk.

 

 

Kapslar

Kapslar används ihop med ett system, där kapseln innehåller en bestämd mängd kaffe som tillsammans med exakt tryckpunkt levererar en perfekt kopp kaffe.

 

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
F som i förädling

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
S som i smak

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
C som i crema

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
B som i bitter

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
E som i espresso

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
R som i rostning

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
R som i Robusta

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
M som i malning

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
I som i intensitet

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
S som i smak

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER