TILLBAKA
TheCoffeeBook

R som i rostning

Publicerat den 03 juli 17

Det är den process som grönt kaffe genomgår vid höga temperaturer. Det är här som bönorna får sin karakteristiska bruna färg.

 

I denna fas genomgår bönorna en metamorfos: de ändrar färg, sjunker i vikt, får större volym och lägre vattenhalt men framförallt: de får en mycket större arom.

– Vid 100 °C får de en gyllene färg och dofterna från rostningen börjar frigöras

– Över 150–180 °C blir de större, glansiga och bruna

– Vid 200–230 °C når rostningen sin optimala nivå och kaffet får sin utmärkande doft

 

När kaffet väl plockas ut ur rostningsmaskinen kyls det snabbt ner till rumstemperatur med hjälp av luftflöden och kallvattenånga.

Tiderna varierar beroende på vilka typer av kaffe som ska behandlas och vad det ska användas till:

  • – Korta cykler för Robusta, som framhäver dess fyllighet och dämpar de träiga tonerna
  • – Medellånga cykler för Arabica, för att accentuera doften och sötman i blandningarna
  • – Espressoblandningar kräver långa rostningscykler, vilka hjälper till att optimera maskinernas prestanda för att få en krämig och väl sammansatt espresso.

 

T come Torrefazione
T come Torrefazione

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
F som i förädling

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
S som i smak

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
C som i crema

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
B som i bitter

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
E som i espresso

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
R som i rostning

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
R som i Robusta

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
M som i malning

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
I som i intensitet

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
F som i fyllighet

TheCoffeeBook

UPPTÄCK MER