TILLBAKA
The Coffee Book

S som i smak

Publicerat den 16 mars 17

Smak, som det vanligtvis definieras och förstås, är ett av våra fem sinnen. Smakupplevelsen är lika omedelbar som syn, hörsel, lukt och beröring.

Det är genom smaksinnet som vi uppfattar ”smaken av” saker, som i sin tur ger upphov till behagliga eller obehagliga känslor. Det är dessa känslor som avgör om vi ”gillar” eller ”inte gillar” en viss maträtt eller dryck.

 

När vi till exempel äter en måltid eller dricker en kopp kaffe så frigörs de kemiska komponenterna i dessa. Vissa av dem åker in i näsan och fångas upp av luktsinnet medan andra löses upp i munnens saliv och interagerar med smaklökarna på vår tunga. Näsan och luktsinnet avgör livsmedlens doft medan smaklökarna bestämmer hur saker och ting smakar.

 

t-for-taste_medium-01
t-for-taste_medium-02

Sedan början av 1900-talet är det allmänt accepterat att smakerna kan delas in i fem huvudkategorier: salt, sött, beskt, surt och umami (ofta översatt från japanska som ”välsmakande”). Umami tenderar att framträda när det finns glutamat med i livsmedlet).

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Ex Machina: tankar om kaffemaskiner

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Mokabryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Turkisk eller cezve

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffepress eller pressobryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Napolitansk kaffebryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kallbryggt kaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Chemex

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Meditationskaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Ismocka

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER