Ägg, svamp och kaffe

SVÅRIGHET
2H

Perfekt till brunch eller en lätt middag med svamp odlad i kaffesump. Ett exempel på hur kaffe kan omvandlas efter användningen och ge liv åt något nytt.
Ingredienser
TILL ÄGGEN
  • 4 Lavazza A Modo Mio Compostabile Ricco espresso
  • 300 g honungsskivling
  • 300 g champinjoner
  • 300 g kantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 600 g bladspenat
  • 4 ägg
  • 200 g smör salt och peppar
TILL KRÄMEN
  • 400 g champinjoner
  • 80 g smör
  • 400 ml mjölk salt och peppar
Tillredning

Hacka schalottenlökarna och skär alla svampar i bitar. Lägg de hackade schalottenlökarna i en stekpanna tillsammans med smör och börja bryna. Tillsätt sedan den hackade svampblandningen. Stek i cirka 6–7 minuter. Efter tillagningen häller du ner kaffet i pannan. I en annan panna fräser du spenaten med smöret och tillsätter salt och peppar efter smak. Förbered kokta ägg: Koka i 4 minuter och skala dem sedan försiktigt under rinnande, kallt vatten. Se till att det inte går hål på äggvitan. Lägg till en nypa grovt salt och en droppe vinäger (antingen vit eller röd) i vattnet: det gör det lättare att skala äggen senare.

Förbereda krämen

Smält smöret i en stekpanna, lägg i svampen och bryn i 5 minuter. Tillsätt mjölk, salt och peppar och reducera på låg värme under 6–7 minuter. Tillsätt lite vatten om så krävs. När mjölken har sugits upp helt av svampen och svamparna är klara, mixar du blandningen med en stavmixer. Resultatet blir en sammetslen kräm.

Presentation

Häll svampkrämen på en tallrik för att skapa en bädd. Lägg lite spenat ovanpå krämen och gör en grop där ägget ska läggas. Placera ut svamparna runt gropen och krydda med peppar. Ringla över lite olivolja. Placera ägget i spenatgropen. Rätten är redo att serveras!

Metod

Hacka schalottenlökarna och skär alla svampar i bitar.

Lägg de hackade schalottenlökarna i en stekpanna tillsammans med smör och börja bryna. Tillsätt sedan den hackade svampblandningen. Stek i cirka 6–7 minuter.

Efter tillagningen häller du ner kaffet i pannan.

I en annan panna fräser du spenaten med smöret och tillsätter salt och peppar efter smak.

Förbered kokta ägg: Koka i 4 minuter och skala dem sedan försiktigt under rinnande, kallt vatten. Se till att det inte går hål på äggvitan. Lägg till en nypa grovt salt och en droppe vinäger (antingen vit eller röd) i vattnet: det gör det lättare att skala äggen senare.

 

Till krämen

Smält smöret, lägg i svampen och bryn i 5 minuter. Tillsätt mjölk, salt och peppar och reducera på låg värme under 6–7 minuter. Tillsätt lite vatten om så krävs.

När mjölken har sugits upp helt av svampen och svamparna är klara, mixar du blandningen med stavmixern. Resultatet blir en sammetslen kräm.

 

 

Presentation

Häll svampkrämen på en tallrik för att skapa en bädd.

Lägg lite spenat ovanpå krämen och gör en grop där ägget ska läggas.

Placera ut svamparna runt gropen och krydda med peppar. Ringla över lite olivolja.

Placera ägget i spenatgropen. Rätten är redo att serveras!

 

 

Förslag till kvällens måltid: låt dessa recept inspirera dig!

MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Kaffegranita med ricottakräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU