Citron- och kaffekaka

SVÅRIGHET
1H50m

Ett recept på en läcker citronkaka, som blir ännu godare tack vare en touch av kaffe.
Ingredienser
Till degen
  • 250 g siktat mjöl
  • 125 g mjukt smör
  • 1 liter vatten
Till kaffekrämen
  • 50 g kaffebönor Qualità Oro
  • 8 äggulor
  • 100 g socker
  • 50 g majsmjöl
  • 1 liter mjölk
Till citrontoppingen
  • 4 färska gula citroner
  • 150 g socker
  • 4 äggulor
  • 50 g smör
  • 1 vaniljstång
för presentationen
  • 1 citronmeliss
  • bladen
Tillredning
Fyllningen

Börja med att blanda mjöl och mjukt smör för hand. Tillsätt vattnet lite åt gången tills du får en jämn blandning. Forma en boll av degen och lägg den på bänkskivan. Tryck ut den i en rund form på ca 30 cm i diameter eller i mördegsformar. Grädda på 180 °C i 30–40 minuter, tills den är gyllenbrun.

Vaniljsåsen

Vispa äggulorna med sockret i en skål i fyra minuter tills blandningen blir blek. Tillsätt majsmjölet. Lägg Qualità Oro-kaffebönorna i en sil, sänk ned dem i en kastrull med mjölk och låt sjuda i fem minuter. Ta upp silen med bönorna, häll den heta mjölken i äggblandningen och rör om. Koka hela blandningen igen i 3–4 minuter. Rör om hela tiden och se till att blandningen inte kokar över.

Citrontoppingen

Blanda citronerna – som du skurit i bitar (inklusive skalet och saften) – med sockret, smöret, äggulorna och vaniljstången tills du får fram en jämn konsistens. Koka blandningen i en kastrull i 10 minuter för att få bort den bittra smaken. När den har kokat klart silar du vaniljsåsen genom en chinois. Tillsätt smöret för att ge sötma. Låt svalna och ställ sedan in såsen i kylskåpet.

Presentationen

Fyll kakbotten med vaniljsåsen med kaffesmak och avsluta med att hälla citrontoppingen högst upp. Garnera med limeskal och några blad från citronmelissen.

Metod

Till degen

Börja med att blanda mjöl och mjukt smör för hand. Tillsätt vattnet lite åt gången tills du får en jämn blandning. Forma en boll av degen och lägg den på bänkskivan. Tryck ut den i en rund form på ca 30 cm i diameter eller i mördegsformar. Grädda på 180 °C i 30–40 minuter, tills den är gyllenbrun.

Till kaffekrämen

Vispa äggulorna med sockret i en skål i fyra minuter tills blandningen blir blek. Tillsätt majsmjölet. Lägg Qualità Oro-kaffebönorna i en sil, sänk ned dem i en kastrull med mjölk och låt sjuda i fem minuter. Ta upp silen med bönorna, häll den heta mjölken i äggblandningen och rör om. Koka hela blandningen igen i 3–4 minuter. Rör om hela tiden och se till att blandningen inte kokar över.

 

Till citrontoppingen

Blanda citronerna – som du skurit i bitar (inklusive skalet och saften) – med sockret, smöret, äggulorna och vaniljstången tills du får fram en jämn konsistens. Koka blandningen i en kastrull i 10 minuter för att få bort den bittra smaken. När den har kokat klart silar du vaniljsåsen genom en chinois. Tillsätt smöret för att ge sötma. Låt svalna och ställ sedan in såsen i kylskåpet.

 

 

Presentation

Fyll kakbotten med vaniljsåsen med kaffesmak och avsluta med att hälla citrontoppingen högst upp. Garnera med limeskal och några blad från citronmelissen.

 

 

Det perfekta kaffet för detta recept

Qualità Oro

Söt och aromatisk

Qualità Oro är Lavazzas första kaffeblandning. Den lanserades 1956 och har överlämnats från far till son i över 60 år. Det är ett kaffe för de riktiga finsmakarna, för dem som älskar att njuta av kvaliteten av en fin blandning, varje dag.

UPPTÄCK MER

Förslag till kvällens måltid: låt dessa recept inspirera dig!

MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Kaffegranita med ricottakräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU