Senegal
Amadou Bambas heliga kaffe

Senegal är ett modernt land med en långvarig kaffetradition. Än idag dricker vi Touba-kaffe överallt, enligt ett recept som skapades i slutet av 1800-talet av Cheikh Amadou Bamba, en andlig och karismatisk ledare för det sufiska mouridiska brödraskapet, som sägs ha introducerat kaffe i landet. Touba-kaffet är smaksatt med kryddnejlika och jarr, som även kallas guineapeppar. Det har en stark balsamisk smak och har enligt dess upphovsman även medicinska egenskaper. Bambas historiska och politiska relevans innebar att hans kaffe blev en symbol för identitet och tillhörighet för det afrikanska samhället, så Touba-kaffe är nästan uteslutande populärt bland senegaleserna. Touba-kaffe serveras i alla ”tanganas”, gatukaféer i förorterna, som ett perfekt exempel på lokal gatumat. Dessa kaféer är sparsamt möblerade med bänkar och bord. De serverar även mat och är mycket välbesökta dygnet runt. Västerlänningar föredrar filterkaffe enligt den franska traditionen eller snabbkaffe, som kan avnjutas i en av de sällsynta kvarvarande koloniala lokalerna, till exempel den berömda Safari Bar i Saint-Louis.

Recepten
Touba-kaffe
Senegalesiskt kaffe med kryddor
INGREDIENSER FÖR BLANDNINGEN
För varje 100 g gröna Robusta-kaffebönor
10 g jarrkapslar (Xylopia aethiopica)
ev. 10 g kryddnejlika
INGREDIENSER FÖR INFUSIONEN
4 matskedar kaffeblandning med kryddor
800 ml vatten
socker efter smak
Tillredning

Rosta kaffebönorna tillsammans med jarrkapslar i en stekpanna i metall, och tillsätt kryddnejlika om så önskas. När de har fått en vacker, jämn mörk färg, låt dem svalna och krossa dem i en mortel eller en kaffekvarn. Koka upp vattnet och lägg samtidigt fyra matskedar kaffeblandning med kryddor i ett filter ovanpå en kanna. När vattnet kokar, häll det försiktigt genom filtret och låt allt gå igenom. Upprepa detta två eller tre gånger, tillsätt mycket socker mellan varje steg, och servera kaffet rykande hett.


Sandwich eller fylld baguette
Senegalesisk kycklingfylld baguette
INGREDIENSER
1 kycklingbröst, tärnat
1 vitlöksklyfta
½ smulad buljongtärning
½ tesked peppar
ev. 1 stark chilipeppar
jordnötsolja
1 baguette
ev. majonnäs eller smör
INGREDIENSER FÖR SÅSEN
3 tomater
1 lök
1 msk dijonsenap
½ citron, pressad
salt
Tillredning

Krydda kycklingen med peppar, vitlök, hackad chili och smulad buljongtärning. Rör om ordentligt och låt blandningen vila en stund. Tillred såsen med urkärnade tomater i tärningar, blanda dem med den hackade löken och krydda med senap och citronsaft. Hetta upp jordnötsolja i en stekpanna och bryn sedan kycklingen. Dela baguetten på mitten, bred på majonnäs eller smör, fyll med sauterad kyckling, tillsätt tomatsås och servera med ett glas varmt kaffe.