BRYGG SOM EN MÄSTERKOCK

 

Upptäck nya, spännande sätt att brygga kaffe.

Från böna till kopp

Kaffebönorna, som egentligen är kärnan i ett bär, växer i länder kring ekvatorn där klimatet är tropiskt. Det finns två sorter,  Robusta och Arabica. I Sverige dricker vi oftast kaffe gjort på 100% Arabica, vilket är en böna med hög syra och livlig lätt smak. Den andra är Robusta och är precis som det låter mer robust och djupare i smaken. Robusta används oftast i typiskt italienska espressoblandningar.

4 tips för godare bryggkaffe

Doften av nybryggt kaffe har en unik förmåga att kittla doftsinnena  i näsan. Här kommer fyra enkla tips hur du får ditt bryggkaffe att  smaka ännu mer och ännu godare.

 

1. VATTNET SKA VARA SVALT OCH SYRERIKT
Spola vattnet hårt så att det blir syresatt. Svalt vatten gör att temperaturen  på kaffet blir mer exakt.

 

2. ANVÄND SYREBLEKT, VITT FILTER
Bruna filter innehåller mycket pappersrester vilket gör att kaffet smakar papper.  Använd syreblekta, vita filter – de är mest miljövänliga.

 

3. FÖRFUKTA FILTRET
Sätt filtret i hållaren och spola med kallt vatten. Det fixerar filtret så att det inte  viker ner sig, dessutom suger det inte åt sig av det vatten som är avsett för kaffet.

 

4. FÖRVARA KAFFE RÄTT
Luft är kaffearomernas fiende nummer ett. Låt kaffet ligga kvar i förpackningen  och förslut den noga, förvara den mörkt och svalt men inte i kylen, det är för kallt. 

VILKEN SMAKPROFIL FÖREDRAR DU?

Kaffets alla smaker är naturliga och påverkas av landets klimat men också av andra närliggande odlingar. Smakerna varierar därmed beroende på från var i världen kaffet kommer ifrån och på hur olika kaffebönor blandas. 

Läs om de olika smakprofilerna på våra bryggkaffen

UPPTÄCK MER

Läs om de olika smakprofilerna på våra kaffebönor

UPPTÄCK MER

3 enkla tips för nya kaffevanor

1. KÖP ETT KAFFE DU ALDRIG KÖPT FÖRUT
Det är enkelt och kul. Våga gå utanför din lilla kaffebox –  du har inget att förlora!

 

2. ÄNDRA DOSERINGEN
Öka eller minska med ett halvt, eller ett helt mått. Nya smaker  kommer alltid fram när man justerar mängden. Har du en  köksvåg, använd den för maximal bryggning.

 

3. PROVA OLIKA MALNINGSGRADER
Har du en kvarn, testa olika malnings grader,  det ger stor förändring i smaken.

Stolt sponsor av Sveriges Mästerkock 

Lavazza är stolt sponsor till Sveriges Mästerkock där vi vill lyfta kaffets betydelse i ett gastronomiskt sammanhang. Med denna integrering vill vi höja statusen på kaffe genom kunskap och inspiration. Vi svenskar dricker samma kaffe, flera gånger om dagen, år ut och år in. Nu vill vi vara med och utveckla dina kaffevanor och få dig att prova nya smaker och bryggningsmetoder, för att du ska kunna njuta ännu mer av vår nationaldryck.

Missa inte det avsnitt där deltagarna lagar mat med kaffe för att förhöja smakupplevelsen av övriga råvaror.

 

SE AVSNITTET HÄR