Hur brygger du?

Ett kul sätt att utveckla ditt

kaffedrickande är att prova en ny bryggmetod.

 

Här har vi samlat de som är mest populära just nu. 

Prova, det är enkelt, gott och kul.

CHEMEX

En unik och sofistikerad design präglar Chemex. Den uppfanns av en tysk kemist i USA 1941 och uppskattas nu av alla kaffeälskare. Fascinationen för Chemex ligger i den ritual som är en del av kaffebryggningen: valet av filter, tekniken för att hälla i vattnet, hur lång tid varje moment ska pågå. Det är ingen tillfällighet att den mest eleganta droppbryggaren nu finns utställd på MoMA, Museum of Moderna Art, i New York.

 

Dosering: 30 g kaffe till 500 ml vatten

PRESSO

Kaffepressen, pressobryggare, melior, cafetière à piston eller fransk kaffebryggare – denna bryggmetod har lika många namn som antalet länder där den används. Pressobryggaren sticker ut med sin design och teknik. Kaffet bryggs under vatten, och kaffesumpen filtreras bort med hjälp av ett metallfilter. Det gör att det blir mer kaffeoljor och andra smakämnen i kaffet.

 

Dosering: 30 g kaffe till 500 ml vatten

V60

Namnet V60 kommer från vinkeln på filterhållaren och dess koniska form. Metoden har japanskt ursprung och är inspirerad av hur man brygger te. Ställ V60:n över en kopp, i med pappersfilter och fyll på med nymalt kaffe. Sedan häller du hett vatten i en spiral över kaffet.

V60 är perfekt när du vill brygga en kopp åt gången. Den är både snabb och enkel att använda och bryggning och rengöring är klar på några minuter.

 

Dosering: 12 g kaffe till 200 ml vatten

ELBRYGG

Elbryggaren eller kaffebryggaren som den vanligtvis kallas är mest förekommande i svenska hem. Den första elbryggaren kom redan på 1800-talet men den moderna varianten lanserades i Sverige på 1960-talet, och det är väl just enkelheten som gör den så populär.

 

Dosering: Ett mått kaffe per kopp