Ernst Knam

Ernst Knam, känd för många som Chokladkungen, föddes i Tyskland 1963. Han kom till Italien i slutet av åttiotalet efter en lång pilgrimsfärd bland de stora europeiska städerna (och deras Michelinbelönade restauranger). Numer är han en erkänd Milanobo. Han var lärling under Gualtiero Marchesi innan han startade sin egen verksamhet som så småningom kom att bli en av de bästa konditorerna i Milano och i världen.

 

År 1992 öppnade Knam sitt nu legendariska konditori på Via Anfossi 10 i Milano. Han utmärkte sig genast med sina iögonfallande kreationer genom att kombinera bland annat choklad, kryddor och frukt på ett nytänkande och konstnärligt sätt. Knams skapelser är dessutom säsongsbetonade och han jobbar med sofistikerade och ovanliga smakkombinationer.

Med sin långvariga fascination för kreativitet, oavsett dess natur, är hans kreationer ofta ett resultat av influenser från design, mode, arkitektur och konst. Knam har även varit ansvarig för utformning och hantering av cateringen till flera stylister, så som John Richmond och Cesare Paciotti, under Milano Fashion Week. Inspirationen kom då från tyger, färger och accessoarer som han tolkade för att utveckla former och smaker. Han har också samarbetat med många artister och designers, bland annat Lorenzo Palmeri. Tillsammans skapade de Home (is where I want to be), en chokladpralin tillägnad 2015 års Expo i Milano.

 

Knam är vidare den enda konditor som har utsetts till Expo-ambassadör och därmed anslutit sig till det internationella nätverket av opinionsledare som jobbar för världsutställningens centrala tema: Feed the Planet, Energy for Life. 

Knams kändisskap växer sig allt starkare genom hans egna tv-program, ”Il re del cioccolato” (Chokladkungen). Här kan han ses jobba hårt med att glädja och förbluffa sina kunder, varav flera är kända personer. 

Han är också domare i två realityprogram, Bake Off Italia och Junior Bake Off Italia. År 2015 var han också stjärnan i ”Che Diavolo di Pasticceria!” (Ett sjuhelvetes konditori!), där han gav råd till kämpande konditorier över hela Italien.

 

Ernst Knam har fått många internationella utmärkelser, bland annat: första pris i kategorin bakverk i Toque d'Or i Luzern 1988 och 1990; tredje plats i kategorin årets kock i Toque d'Or i Luzern 1994; och Italiens bästa konditori år 2004 i Bryssel. Genom att överskrida gränser i köket, vilket är hans sätt att arbeta, vann han det italienska smörgåsmästerskapet i Rimini, den stora finalen i Cancun och juryns pris i EM i Lyon 2005. Dessutom utnämndes han till italiensk chokladmästare 2009/2010, italiensk mästare i plockmat 2011 och mästare i glasstillverkning i World Ice Cream Cup 2012 som kapten för det italienska laget och chokladskulptör.

Knam har fram tills idag även publicerat 19 böcker, som handlar både om konditoriverksamhet och om matlagning i sin helhet. Hans senaste publikation är ”La Versione di Knam – Il Giro d’Italia in 80 dolci” (Knams version – Italien runt på 80 efterrätter), publicerad av Giunti.

De andra kockarna

Harald Wohlfahrt
SE BIOGRAFIN

Kevin Fehling
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Yannick Tranchant
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN