Ferran Adriá

till Stockholm 7-8 maj

Ferran Adrià

Ferran Adrià har under de senaste åren radikalt förändrat världen av modern haute cuisine och har av tidningen TIME utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika människor.

Den spanska matfilosofen och internationella gastronomigurun Ferran Adrià drev under många år den berömda restaurangen El Bulli, norr om Barcelona. Restaurangen fick tre Michelinstjärnor och var under sin storhetstid ett av världens mest experimentella och avantgardistiska kök med ett års väntelista. El Bulli stängde 2011. 

 

Som kock är han självlärd och tillsammans med den brittiska kocken Heston Blumenthal förknippas Ferran ofta med "molekylär gastronomi".  Dock anser Ferran själv inte att hans kokkonst tillhör denna kategori utan beskriver istället sin matlagning som dekonstruktiv. Han definierar det som att ”omvandla en välkänd maträtt genom att byta ut en eller flera ingredienser alternativt ändra rättens struktur, form, temperatur och/eller servering“. 

 

 

 

Via elBullifoundation, som grundades 2013, har Ferran skapat ett innovativt centrum för gastronomisk forskning som syftar till att studera och katalogisera hela den kulinariska kunskapen i västvärlden. Ett extraordinärt projekt som placerar innovation i centrum och binder samman all tvärvetenskaplig kunskap relaterat till detta.

 

Projektet har utmynnat i en elBullipedia där Ferran applicerar sin forskningsmetod Sapiens på flera olika ämnen baserat på sin gastronomiska resa och kunskap. Ett av dessa ämnen är kaffe, som behandlas i volymen Coffee Sapiens.

Samarbetet mellan Lavazza och Ferran Adrià tog sin början år 2000 när vi tillsammans arbetade fram konceptet Coffee Design. Det bidrog till att introducera kaffe på flera innovativa sätt inom gastronomins finrum och är en metod som Lavazza vidareutvecklat tillsammans med andra världskända internationella kockar.

De andra kockarna

Virgilio Martinez
SE BIOGRAFIN

Albert Adrià
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN