Gian Pietro Vivalda

Du kan hitta vårt kaffe i dessa restauranger:

Antica Corona Reale (Cervere). 

Den lilla staden Cervere, några kilometer från Fossano, har varit hemvist och arbetsplats för familjen Vivalda – nu för femte generationen – sedan 1815.

Gian Pero föddes i Cuneo och blev förälskad i gastronomi tack vare sin farfar Eugenio, som instruerade barnbarnet i gastronomins njutning och kökets regler.

Senare började han i restaurangskolan i Mondovì, och alternerade lektioner med arbetsperioder på några av Italiens mest kända skidorter och badorter.

 

Efter sin praktikperiod tog kocken över familjeföretaget, där han blev sommelier och ansvarig för matsalen, men fann att han saknade att vara i köket.

Så han lämnade företaget för Frankrike, där han blev lärling hos Georges Blanc, Alain Ducasse och Alain Dutournier. Det var de som formade Gian Pieros kök i en traditionell rikting, och som gav honom utrymme att använda och arbeta med de mest innovativa ingredienserna som han lärt sig om under sin tid som lärling.

 

År 2003 mottog Vivalda sin första Michelin-stjärna, följt av ytterligare en 2010, tillsammans med många andra utmärkelser både i Italien och resten av världen, ett bevis på de mål han uppnått.    

”Den mest kraftfulla känslan som jag någonsin har känt när det gäller gastronomi var under en lärlingstid hos Alain Ducasse, där jag arbetade som commis chef”, erinrar sig Vivaldi emotionellt. ”I slutet av min lärlingsperiod gratulerade kocken mig; det var första gången han talade med mig, och det var också första gången jag förstod betydelsen av köksarbetet”.

 

Idag är hans kök bland de kändaste i världen tack vare användningen av lokala ingredienser som sniglar från Cherasco, purjolök från Cervere, paprika från Cuneo eller Carmagnola, Bianca di Saluzzo-kyckling, kapuner från Morozzo, vit tryffel från Alba, fet oxe från Carrù, jordgubbar från Peveragno, ”tonda gentile”-hasselnötter från området Langhe, Castelmagno-ost och så vidare. En lovsång till naturen och dess frikostighet.

Antica Corona Reale

Gian Piero Vivalda är konstnären bakom rätterna på restaurangen Antica Corona Reale: en plats där säsongsbetonade ingredienser balanserar mellan respekten för tradition och en förkärlek för omtolkning. Kocken, som belönats med en Michelin-stjärna, älskar att lägga gastronomiska läckerheter från andra regioner till de prestigefyllda produkterna från Piemonte och Cuneo.


Via Fossano 13
Cervere, Cuneo
 

De andra kockarna

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN