Juan Amador

Juan de la Cruz Amador Perez, som den tyska topprestauratören heter, föddes 1968 i det schwabiska distriktet Strümpfelbach nära Stuttgart.

 

Från 1985 till 1988 slutförde sonen till katalansk-andalusiska föräldrar en lärlingstid som kock på Gasthof Lamm i Weinstadt. Därefter jobbade han på Alter Wirt i München-Grünwald och Schlosshotel Bühlerhöhe i Schwarzwald. Juan Amador fick sin första Michelin-stjärna endast 25 år gammal som chef de cuisine på restaurang PETERSILIE i Lüdenscheid 1993 och har varit med i Michelin-guiden utan avbrott sedan dess. År 2004 öppnade topprestauratören sin första restaurang vid 35 års ålder, AMADOR i Langen nära Frankfurt, som tilldelades 3 stjärnor för första gången 2007.  

2015 flyttade kändiskocken till Singapore, där han öppnade restaurangen ALMA by Juan Amador på Goodwood Park Hotel samma år. Det var kärleken som förde honom tillbaka till Europa, närmare bestämt till Wien. Strax därefter följdes den professionella framgången av privat lycka. I ett historiskt källarvalv i Grinzing i det 19:e distriktet skapade Amador en sann juvel på den gastronomiska scenen. Restaurangen, som ursprungligen öppnades som Amadors Wirtshaus & Greißlerei, fick namnet AMADOR ett par månader senare, och är nu känd långt utanför Österrikes gränser. Den tilldelades 3 toques och 2 stjärnor under sitt första år.

 

År 2019 blev Juan Amador den första restauratören i Österrike som tilldelades en tredje Michelin-stjärna. AMADOR är enligt Michelins definition av tre stjärnor värd ett besök för sitt unika kök. Detta har skapat intresse hos gäster från hela världen.  

Det faktum att Juan Amador nu är en av de bestående stjärnorna inom avancerad gastronomi beror utan tvekan på hans ambition och stora disciplin. Han kombinerar sin distinkta kreativitet och sin stora erfarenhet för att skapa sin omisskännliga unika stil.

 

Med lusten att fortsätta utvecklas hela tiden fortsätter toppkocken att överraska med nya skapelser tillsammans med hans klassiska signaturrätter. Influenser från hela världen i kombination med en viss regionalitet i ingredienserna gör hans kulinariska verk till konstverk.

 

Juan Amador får den nödvändiga inspirationen till detta inte bara genom sina många resor, utan också genom musik. Exempelvis inspirerades hans berömda signaturefterrätt ”Brick in the Wall” av Pink Floyd-låten med samma namn. 

 

För Amador är det inte bara viktigt att variera rätterna, utan även dryckerna. Vinkällaren i AMADOR-restaurangen har ca 1 200 exempel på de finaste vinerna från hela världen samt en omfattande, prestigefylld samling av champagneflaskor. 

 

Juan Amador har varit en varumärkesambassadör för Lavazza sedan 2020. 

Restaurang AMADOR (Wien) 

Internationella maträtter utan kompromisser firas i det historiska valvet i en vinkällare – med regionala citat från Österrikes kulinariska skatter. ”I mitt kök följer jag inget mode, inga trender. Mitt kök är som den lilla svarta klänningen – det finns inget att dölja.” Juan Amador.  

De andra kockarna

Loretta Fanella
SE BIOGRAFIN

Pietro Leemann
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Maurilio Garola
SE BIOGRAFIN

Bröderna Cerea
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN