Karl Ljung 

nyfiken och i ständig rörelse

Vår svenska Lavazza-ambassadör Karl Ljung är en nyfiken person, ständigt på väg mot nästa utmaning. Han lägger stor vikt vid gästens totala upplevelse när denne besöker hans restauranger. Han menar att en bra måltid alltid handlar om så mycket mer än bara maten. Atmosfären du stiger in i på restaurangen – hur doftar det, vilka ljud är det som hörs och hur blir du som gäst mottagen av personalen – och så klart maten. Allt detta tillsammans avgör om besöket blir bra eller bara halvbra,

menar Karl.

 

Karl Ljung är från Göteborg som ligger på Sveriges västkust blickandes ut mot de delar av Nordsjön som heter Kattegatt och Skagerack. Göteborg är Sveriges huvudstad när det kommer till fisk och skaldjur. I stort sett all fisk som äts i Sverige kommer via Göteborg och sedan

ut i landet.

 

Det var också här i Göteborg han började sin bana som kock. En av de första arbetsplatserna var Societetshuset i Marstrand vilket sedan ledde till en anställning som kock på Westra Piren, en fisk- och skaldjursrestaurang som 1992 belönades med en stjärna i Guide Michelin.

Baren på L’Avventura. Fotograf: Danger Österlin


L’Avventura inryms i en gammal biograf och är inspirerad av den italienska ruinstaden Pompeji.


1999 är ett viktigt år i Karl Ljungs liv. Då vann han den prestigefyllda kocktävlingen Årets Kock (svenska mästerskapet i professionell matlagning), som varje år utser Sveriges bästa kock. Karl, då 25 år gammal, var en av de yngsta vinnarna någonsin i Årets Kock-tävlingens historia. Karl är än idag engagerad i Årets Kock som styrelseledamot med uppgiften att arbeta för att ta svensk gastronomi in i framtiden.

 

Nästa anhalt i karriären var Operakällaren, en av Sveriges genom tiderna mest namnkunniga restauranger med en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin. Här fick Karl Ljung tillfället att utveckla sina kockkunskaper.

 

Vid ett flertal tillfällen har Karl Ljung även haft det eftertraktade uppdraget att vara med i arbetet att ta fram menyn till Nobelmiddagen. Troligen ett av världens mest omtalade middagsarrangemang, där man varje år hyllar årets Nobelpristagare med en middag med 1 300 sittande gäster.

Efter Operakällaren gjorde Karl en avstickare tillbaka till Göteborg och startade här sin första egna restaurang, Ivy Grill. Året var 2003 och Ivy Grill slog upp dörrarna som ett innovativt steak-house med mycket grönt på menyn och en ambition att bli en ny mötesplats för göteborgarna. I tidningarna omnämndes Ivy Grill som ”Årets Kroghändelse”.

 

Därefter har Karl engagerat sig i Stureplansgruppen, en av Sveriges största restaurang- och nöjeskoncerner med ett flertal omtalade restauranger i framförallt Stockholm. Här har Karl rollen både som kökschef och även gastronomisk ansvarig och kreativ motor när man arbetar fram nya restaurangkoncept.

 

Inom Stureplansgruppen har Karl varit delaktig i skapandet av omtalade restauranger som Hillenberg, en luxuös restaurang i det större formatet med en inredning som sticker ut. Här serveras mat inspirerat av sydeuropeisk matkultur med skandinaviska influenser. Något som ligger Karl extra varmt om hjärtat när det kommer till smakupplevelser.

L’Avventuras omtyckta Spicy Vodka Fusillone. Fusillone. Fotograf: Jens Bergstrand


Menyn på L’Avventura erbjuder italienska totalupplevelser. Fotograf: Jens Bergstrand


Kärleken till sydeuropeisk matkultur och då framförallt den italienska är något som Karl har haft med sig länge. Den finns som en naturlig del i hans familj då Karls svärfar är kock från Kalabrien. Med denna historia i bagaget var steget till att starta upp L’Avventura, en italiensk restaurang med extra allt, fullt naturligt.

 

L’Avventura är en lyxig italiensk restaurang med italienska totalupplevelser på menyn. Restaurangen inryms i en gammal biograf med elva meter i takhöjd och handmålade väggar från 1927, inspirerade av den italienska ruinstaden Pompeji. Här är det hög servicegrad, med mat från hela Italien, snyggt serverad med trancheringsvagn och flambering vid bordet, allt för att skapa en bestående upplevelse. Allt från porslin, viner, spritsorter och så klart kaffet är noga handplockat från det bästa av vad Italien har att erbjuda.

 

Karl är noga med att lyfta producenterna i sitt arbete som kock. ”Utan producenter inga råvaror”, som han enkelt konstaterar. Och just därför lägger han mycket tid på att besöka producenterna för att prata med dem och smaka och dofta på deras produkter, allt för att hitta precis det han är ute efter. Han menar att Italien är ett föregångsland när det kommer till att producera råvaror med hög kvalitet, och han älskar producenternas stolthet över just sin regions delikatesser. Denna nyfikna noggrannhet har gjort L’Avventura till en restaurang som sticker ut på många sätt.

 

Och sin vana trogen är han på väg att medverka vid en ny restaurangöppning. Det ryktas om en spännande krog med italiensk mat tillagad på svenska råvaror och en bar där vermouth ska spela huvudrollen. Som sagt, Karl Ljung står aldrig still.

De andra kockarna

Loretta Fanella
SE BIOGRAFIN

Pietro Leemann
SE BIOGRAFIN

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Maurilio Garola
SE BIOGRAFIN

Bröderna Cerea
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN