Loretta Fanella

Loretta Fanella föddes 1980 i Fiuggi i regionen Lazio, och ville från början bli stylist.

 

Det var nästan av en slump som hon kom att börja i stadens restaurangskola. Hon insåg att hennes kärlek till design och former också skulle kunna uttrycka sig inom konditoribranschen.

 

År 1999 omvandlades en lärlingsplats på köksmästaren Fabio Tacchellas restaurang Antica till hennes första jobb som ansvarig för förrätter och bakverk.    

År 2001 erbjöd Carlo Cracco henne jobbet som chef över bakverken i sin restaurang Cracco Peck i Milano. Senare flyttade Loretta till Costa Brava för ett månadslångt arbete.

Efter bara två veckor övertygade Ferran och Albert Adrià henne att stanna kvar i deras restaurang elBulli för tre år. Här drömde och experimenterade Loretta Fanella och ställde slutligen alla efterrättstraditioner på ända.

 

År 2006 återvände hon till Italien, fast besluten att ta med sig den innovation hon själv hade påbörjat i Spanien hem till halvön. I november valde hon Enoteca Pinchiorri i Florens: inom ett år hade restaurangen förändrats och Loretta valdes till den bästa konditorn i Italien av Paolo Marchis guide.


Sedan 2008 har hon ägnat sig åt att utbilda professionella inom sektorn, samt skapa efterrättsmenyer för olika hotell och restauranger. År 2010 kom boken ”Oltre” (Bortom) ut, en samling av 36 recept skapade av Loretta Fanelli.

 

Hon har varit ambassadör för varumärket Lavazza sedan 2014 och i slutet av 2015 belönades hon med en Michelin-stjärna.

År 2016 fick restaurangen Ristorante Borgo San Jacopo, vars efterrättsmeny Loretta skapat, ytterligare en stjärna.

De andra kockarna

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Dennis Zoppi
SE BIOGRAFIN

Maurilio Garola
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN

Pietro Leemann
SE BIOGRAFIN

Filippo La Mantia
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN