Massimo Bottura

”Att veta hur man ska hantera det irrationella: det är den största gåvan som vi italienare har”.

Massimo Bottura

Du kan hitta vårt kaffe i dessa restauranger:

Osteria Francescana och Franceschetta58 (Modena)

Den resa som gjort Massimo Bottura till en av de viktigaste kreativa personerna på den nutida kulinariska scenen påbörjades 1986. Då invigdes Trattoria del Campazzo i området Modena på den italienska landsbygden. Det var även där som Bottura utbildats och inspirerats av två viktiga mentorer: först och främst pastadrottningen Lidia Cristoni och därefter Georges Cogny, en legend inom klassisk fransk matlagning.

 

År 1994 sålde Bottura Trattoria del Campazzo för att flytta till Monte Carlo och arbeta med Alain Ducasse på Louis XV. Där befäste han inte bara sin kunskap om tekniker, utan lärde sig också värdet av att samarbeta med hantverkare, producenter, boskapsuppfödare och bönder. Berikad av denna erfarenhet återvände han till Italien där han 1995 tog över Osteria Francescana.

Massimo Bottura för 2018 års Lavazza-kalendar

För att bekämpa matavfall grundade Massimo Bottura Food For Soul: matsalar där kockar förvandlar överskottslivsmedel till hälsosamma måltider för dem som behöver det allra mest. 

UPPTÄCK MER

 

Bottura har även varit involverad i utmaningen att höja den gastronomiska världens medvetenhet om nutida problem så som matavfall och social isolering.

Som en del av det arbetet lanserade Bottura under Expo 2015 i Milano en matsal vid namn Refettorio Ambrosiano, i en övergiven gammal teater i Greco-distriktet. Där fick kockar från hela världen arbeta för att omvandla utställningens livsmedelsöverskott till näringsrika, hälsosamma måltider till de som behöver det allra mest.

Efter framgången med Refettorio Ambrosiano grundade Massimo och hans fru Lara Gilmore 2016 den ideella föreningen Food for Soul, i syfte att få fler samhällen involverade i kampen mot matavfall och social isolering. Sedan dess har den ideella stiftelsen inrättat ytterligare initiativ världen över som fortfarande är aktiva: Refettorio Gastromotiva i Rio de Janeiro, Refettorio Felix i London, Social Tables i Bologna och Modena och Refettorio Paris i Paris.

 

immagine_bottura_01
immagine_bottura_02

Förutom den revolutionerande omtolkningen av italiensk mat som serveras på Osteria Francescana, erbjuder Massimo Bottura även ett modernt värdshus med gemytlig atmosfär i och med sin andra restaurang, Franceschetta58. Det är passionen och det ständiga sökandet efter ingredienser av högsta kvalitet som har lett Bottura till att även skapa Villa Manodori, ett varumärke som erbjuder ett urval av balsamvinäger och extra virgin-olivoljor, som kan köpas i de bästa gourmetbutikerna runt om i världen.

Den 6 februari 2017 fick Massimo Bottura den prestigefyllda titeln hedersdoktor i företagsekonomi vid universitetet i Bologna. Dekanen, Francesco Ubertini, började sitt tal med att säga: ”Massimo Botturas arbete har utvidgat sig till områdena entreprenörskap, utbildning och teknik, och utgör ett lysande exempel på främjandet av italiensk kultur och Made in Italy”. Det var det första hedersdoktoratet som tilldelats en kock i universitetets historia. Detta följdes av ett hedersdiplom från konsthögskolan i Carrara den 23 april 2018.

Osteria Francescana

Osteria Francescana är ett bevis på Massimo Botturas passion, en plats där samtidskonsten fungerar som inspiration, guide och musa för ett alltigenom italienskt kök med tre Michelin-stjärnor.

De andra kockarna

Bröderna Cerea
SE BIOGRAFIN

Igor Macchia och Giovanni Grasso
SE BIOGRAFIN

Davide Oldani
SE BIOGRAFIN

Norbert Niederkofler
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN