Pietro Leemann

Du kan hitta vårt kaffe i dessa restauranger:

Joia (Milan). 

Pietro Leemann, den sympatiska och insiktsfulla kocken från Ticino, föddes 1961.

Han upptäckte jordens och naturens mysterier som ung pojke, när han tillbringade hela dagen lekande och arbetande i sin familjs grönsaksland. Det var dock en bayersk vaniljkräm av kocken Angelo Conti Rossini som gjorde att han blev intresserad av matlagning.

Efter detta började Leemann sin lärlingstid, lärde sig verktygen – eller gafflarna – med uppskattning från Fredy Girardet och Gualtiero Marchesi och tillät sig själv en tvåårig vistelse i Kina och Japan, en milstolpe för honom, där han började finna en ny andlighet.

Efter att ha återvänt till Italien 1989 öppnade han och en grupp vänner en egen gourmetrestaurang i Milano, och gav den ett mycket provokativt namn – ”Joia”. Joia blev 1996 den första vegetariska restaurangen i Europa som tilldelats den prestigefyllda Michelin-stjärnan, och det är fortfarande den enda vegetariska restaurangen i Italien med en stjärna.

Här, medan etiopiska och Maghreb-restauranger började ploppa upp över hela Milano, serverade Leemann lovsånger till skapelsen, hans enda gud.

Pietro Leeman och Magia förtrollar på Eataly Smeraldo

Som en skulptör i forna tider har han alltid försökt att förstå naturens sanna essens, med gester som förkastar allt som är överflödigt från ingredienserna, för en immateriell och smakfull gastronomisk upplevelse, genom att använda enkla matlagningsmetoder där smakerna smälter i munnen.    

Efter 29 år anses Joia vara Europas viktigaste centrum för det gröna, etiska och hållbara köket, och kocken Leemann är den obestridda pionjären.

leemann_img_dx_02
leemann_img_dx_00

2015 var han huvudambassadör för Milano Expo.
Han har skrivit åtta böcker om matkultur och recept, varav den senaste ”Veg per Scelta” (Vegetarian av eget val, Giunti Editore) tillsammans med sin vän, journalisten Gabriele Eschenazi, med vilken han grundade ”The Vegetarian Chance”, den första internationella festivalen för vegetarisk kultur och matlagning.

Leeman har varit ambassadör för varumärket Lavazza sedan 2016 och är för närvarande involverad i många projekt med företag och institutioner (både offentliga och privata) med målet att sprida sin filosofi för liv och matlagning, en sång som sjungits av en av de mest romantiska kockarna i vår tid. 

03-Lavazza-articoloEataly-imgsx
04-Lavazza-articoloEataly-imgdx
Det finns ingen kock på planeten som inte siktar mot stjärnorna: recepten av Davide Oldani, Pietro Leeman och Dennis Zoppi för Coffee in Space

Joia

Rätterna som skapas av Michelin-kocken Pietro Leemann har alltid inkluderat naturen, återskapad med gester som skalar ner ingredienserna till deras mest immateriella och smakrika essens, tack vare enkla matlagningsmetoder och smaker som smälter i munnen. De är alla oden till naturen, sjungna av den mest romantiska kocken i vår tid.

De andra kockarna

Massimo Bottura
SE BIOGRAFIN

Renato Ardovino
SE BIOGRAFIN

Carlo Cracco
SE BIOGRAFIN

Bröderna Costardi
SE BIOGRAFIN

Luca Fantin
SE BIOGRAFIN

Loretta Fanella
SE BIOGRAFIN

Moreno Cedroni
SE BIOGRAFIN

Ferran Adrià
SE BIOGRAFIN