Risotto med kaffebuljong

SVÅRIGHET
2H

För en frukost som får det att vattnas i munnen: bred kaffesmöret på en macka.
Ingredienser
Till buljongen
 • 100 g kaffebönor Qualità Oro
 • 1 morot
 • 1 selleristjälk
 • 1/2 silverlök
 • 3 liter vatten
Till purén
 • 300 g frysta ärtor
 • 1 schalottenlök
 • 5 cl grädde; salt, peppar och olivolja
Till kaffesmöret
 • 30 g malet Qualità Oro-kaffe
 • 250 g lättsaltat smör
 • 320 g Arborioris
 • 1 knippe basilika eller persilja
Metod
FASERNA

Börja med ett förbereda den kalla buljongen: Skala och hacka löken, moroten och sellerin. Krossa Qualità Oro-kaffebönorna. Lägg ner alla ingredienser i en kastrull med vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka i ungefär 1 timme. Koka de frysta ärterna i 4 minuter i en kastrull med saltat vatten. Häll av vattnet och ställ åt sidan. Behåll ca 60 gram till dekoration. Fräs den hackade schalottenlöken i en stekpanna med olivolja i 2 minuter. Häll sedan ner löken tillsammans med ärterna och blanda samman med grädden. Tillsätt en skopa kokvatten om blandningen är för tjock. Blanda det malda Qualità Oro-kaffet med smöret (ta ut smöret ur kylskåpet 3 timmar innan, för att få en smörkrämskonsistens). Rör om för hand tills du får en slät och jämn blandning. Låt svalna och ställ in i kylen. Rosta riset i en gryta, utan vatten eller fett, medan du rör kontinuerligt. När riset blir genomskinligt, sänker du värmen och kokar det genom att tillsätta en slev med buljong åt gången. Låt riset suga upp buljongen mellan varje slev. Upprepa denna procedur under cirka 18 minuter. Riset ska vara genomkokt och fluffigt efter att ha absorberat all buljong. När det är klart, tillsätter du 4 matskedar kaffesmör och ringlar över lite olivolja. För en extra krämig konsistens kan du tillsätta mascarpone.

PRESENTATIONEN

Häll den varma ärtkrämen i en gryta och tillsätt sedan risotton. Som avslutning lägger du på de kokta ärterna och dekorerar med basilika- eller persiljeblad.

Tillredning

Börja med ett förbereda den kalla buljongen: Skala och hacka löken, moroten och sellerin. Krossa Qualità Oro-kaffebönorna. Lägg ner alla ingredienser i en kastrull med vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt koka i ungefär 1 timme. 

 

Koka de frysta ärtorna i 4 minuter i en kastrull med saltat vatten.

Häll av vattnet och ställ åt sidan. Behåll ca 60 gram till dekoration.

 

Fräs den hackade schalottenlöken i en stekpanna med olivolja i 2 minuter. Häll sedan ner löken tillsammans med ärtorna och blanda samman med grädden. Tillsätt en skopa kokvatten om blandningen är för tjock.

 

Blanda det malda Qualità Oro-kaffet med smöret (ta ut smöret ur kylskåpet 3 timmar innan, för att få en "smörkrämskonsistens"). Rör om för hand tills du får en slät och jämn blandning. Låt svalna och ställ in i kylen.

 

Låt svalna och ställ in i kylen.

 

Rosta riset i en gryta, utan vatten eller fett, medan du rör kontinuerligt. När riset blir genomskinligt, sänker du värmen och kokar det genom att tillsätta en slev med buljong åt gången. Låt riset suga upp buljongen mellan varje slev.

Upprepa denna procedur under cirka 18 minuter. Riset ska vara genomkokt och fluffigt efter att ha absorberat all buljong.

När det är klart, tillsätter du 4 matskedar kaffesmör och ringlar över lite olivolja.

För en extra krämig konsistens kan du tillsätta mascarpone.

 

 

Presentation

Häll den varma ärtkrämen i en gryta och tillsätt sedan risotton. Som avslutning lägger du på de kokta ärtorna och dekorerar med basilika- eller persiljeblad.

 

Det perfekta kaffet för detta recept

Qualità Oro

Söt och aromatisk

Qualità Oro är Lavazzas första kaffeblandning. Den lanserades 1956 och har överlämnats från far till son i över 60 år. Det är ett kaffe för de riktiga finsmakarna, för dem som älskar att njuta av kvaliteten av en fin blandning, varje dag.

UPPTÄCK MER

Förslag till kvällens måltid: låt dessa recept inspirera dig!

MAGAZINE 1H
Fisk- och skaldjurssallad på en kräm av buffelmozzarella

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Grillad fläskfilé med krispigt bacon och kaffe- och avokadokräm

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10d
Kaffelikör

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H 30m
Chokladmousse

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Panettone med Coffee Zabaglione

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 15m
Risotto med pumpa och robiola-ost, serverat med korvspett i kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 3H
Kaffetartelett

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE
Cook It Right

Cook It Right

UPPTÄCK MER
MAGAZINE 10H
Vetebröd med Kamut® Khorasan och kaffe

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU
MAGAZINE 10H
Tonfisksallad

SVÅRIGHET
FÖRBERED DET NU