TILLBAKA
8 minuti
40 Hands

Asnakech och det gröna guldet

Publicerat den 16 mars 17

Jag heter Asnakech Thomas Biene och jag är kaffeodlare. Jag älskar mitt arbete och känner mig hedrad att utföra det i Etiopien där allt började.

 

 

Det var här, i detta ursprungsland, som kaffet först upptäcktes och blev ett levebröd för dess invånare, långt innan det spred sig över Afrika och resten av världen. Än idag, precis som då, är kaffet fortfarande ett sätt att uppnå en bättre social status, ett sätt att radikalt ändra våra villkor. Därför jobbar jag med ett antal föreningar och företag, inklusive Lavazza, för att stödja bönder, utbilda dem och föra vidare min djupgående passion för denna dryck.

Jag vet att det kanske låter konstigt, men jag pratar med mina plantor, jag förstår vad de säger. Varje dag väntar en ny utmaning, som i början av dagen när jag hör dem ropa på mig: ”Åh min kära, jag behöver mat”, eller ”någon måste ta hand om mig”. Varje plantage måste beskäras på rätt sätt, de grenar som torkat måste skäras av, medan marken under plantorna måste hållas ren och snygg, fri från ogräs. Jag använder enbart naturliga gödselmedel, till exempel kompost, som håller plantan frisk, bladen glansiga och frukterna stora och runda.

 

 

 

Kaffe är så djupt rotat i våra traditioner att det ses som något lyckosamt.

Om en person som letar efter en fru kommer in i ett hus där kaffe precis ska serveras, betyder det att han är på rätt ställe och att äktenskapet kommer att bli lyckat.

Samma sak gäller vid försoningar: Om det har förekommit en långvarig tvist mellan människor, skickar familjerna sina diplomater för att försöka lösa problemet. Om ”kaffet kokar upp för första gången”, Abol Bunna, när de kommer in i huset, sluter man fred och sätter stopp för alla diskussioner.

 

Asnakech e l'oro verde
Asnakech e l'oro verde

 

För mig är kaffe synonymt med lycka. Titta bara på mitt folks ansikten, de ler, även om de är trötta.

Det är en hälsosam dryck, den laddar batterierna och för människor närmare varandra, den sätter dem runt samma bord, kaffet förenar dem.

Här kallar vi kaffet för det gröna guldet eller landets ryggrad. Det är därför som Afrika måste se till att alla invånare har tillgång till denna unika dryck.

 

 

Mitt mål är att hjälpa till att göra afrikanskt kaffe till nummer ett i världen. Av denna anledning kommer jag att fortsätta att producera kaffe så länge jag lever. Jag älskar kaffe och jag kommer att odla det tills jag tar mitt sista andetag. Jag gör det i vetskap om att jag har bidragit med en kvalitetsprodukt till mitt eget och andra länder. Det är trots allt så att alla former av excellens gör världen till ett bättre plats.

 

 

 

*Asnakech Thomas Biene är en av huvudpersonerna i 2015 års Lavazza-kalender – Earth Defenders.

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Earth Defenders: Bakom kameran hos jordens väktare

Coffee Culture

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Ex Machina: tankar om kaffemaskiner

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Mokabryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Turkisk eller cezve

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffepress eller pressobryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Napolitansk kaffebryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kallbryggt kaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Chemex

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Meditationskaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER