TILLBAKA
8 minuti
40 Hands

Kaffe: ett värde att kultivera

Publicerat den 09 maj 17

 

Kaffets långa resa: Innan det serveras – från sådd till espressokoppen – passerar kaffet fyrtio par händer. Bakom vart och ett av dessa par händer finns en kultur, ett ansikte, en historia att berätta.

40 Hands är en resa för att upptäcka de människor som har bestämt sig för att ägna sina liv åt passionen för kaffe. Den börjar i ursprungsländerna. Den följer en väg som vecklar ut sig över generationer och breddgrader och som förenas av samma värderingar: ”Respekt, engagemang och ansvar, särskilt mot naturen”, säger Enrique Mancilla Oyos, en peruansk lantbrukare som har samarbetat med oss i många år.

Hans förfäder producerade kaffe i Nagazú men vid den tiden fanns inga vägar så produktionen var begränsad till familjens eget behov.

”Då kom jag till världen”, berättar hans son Abel för oss: ”och Lavazza kom också, nästan samtidigt, med sitt projekt för samhällsstöd som förbättrade vår tillverkningsprocess genom att tillhandahålla den utrustning och kunskap som vi behövde”.

 

Harmonin mellan lantbrukare och mark är mycket viktigt
Do Thanh Dinh – vice vd för ”Lantbrukskooperativet Quang Tien Buôn Ma Thuôt” – Vietnam

 

Kaffe är faktiskt en passion som vi har burit med oss ända sedan 1895. Samma passion återfinns hos många andra familjer som alltid har odlat dessa frukter. Att respektera historien och värdena hos dessa jordens försvarare är utan tvivel en plikt, eftersom det hjälper de nya generationerna att uttrycka sina färdigheter och traditioner fullt ut.

 

Lavazza-stiftelsen har gett oss en infrastruktur som hjälper oss. Via stiftelsen har vi hittat lösningar på problem med kaffet, klimatförändringar och sjukdomar som påverkar kaffeplantorna. Lavazza-stiftelsen bidrar också till utvecklingen av nya byar.
Sri H.M. Lokesh

 

Kaffe har alltid varit den sociala drycken framför alla andra. Den har förmågan att förena människor, så att vi kan dela berättelser och drömmar, som den om Fader Peter Kilsara, chef för Mese Ring School of Kirua, Tanzania.
”Genom att ge de yngsta chansen att studera och utbilda sig får de en möjlighet för både liv och utveckling. Detta gäller för hela Afrika. Och för mig personligen har det också inneburit att jag kan förverkliga min dröm”.

Caffè: un valore da coltivare
Caffè: un valore da coltivare

 

Vi träffade Fader Peter under produktionen av ¡Tierra!, ett hållbarhetsprojekt som genomförs i samarbete med den icke-statliga organisationen Rainforest Alliance i syfte att producera kaffe som till 100 % kommer från hållbart jordbruk. Han kontaktade oss: ”Vi presenterade oss för Lavazza som ett samhälle med små kaffeproducenter. Från den stunden blev vi en del av ¡Tierra!: ett projekt som förbättrar både kaffets kvalitet och dess produktionsprocess. Produktionsanläggningar har utvecklats för att förbättra och förenkla bearbetningen. Samtidigt har också hus, ett sjukhus och en skola byggts. Så nu, förutom att jordbrukarna kan arbeta mer självständigt och producera ett kaffe av högre kvalitet, får de konkret hjälp med att ge sina barn en utbildning”.

 

lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgsx-2-d
lavazza-40hands-caffeunvaloredacoltivare-imgdx-2-d

 

Kaffeodling är så mycket mer än bara ett steg i tillverkningsprocessen. Det är en ritual, ett hantverk, en kulturell essens och ett levebröd för tusentals människor över hela världen. Bakom varje espressokopp som serveras finns det ett åtagande från dem som har bestämt sig för att göra kaffe till sin livsuppgift. En passion som förs vidare från generation till generation.

 

Det är tack vare min pappa som jag älskar kaffe. Att odla det är en kärlekshandling: att få se hur fröna växer, blomstrar och förvandlas till frukter. Jag hoppas i min tur att jag ska kunna föra vidare denna tradition till mina barn.

Edivaldo Bocardi Lumbari

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Earth Defenders: Bakom kameran hos jordens väktare

Coffee Culture

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Ex Machina: tankar om kaffemaskiner

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Mokabryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
V60

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Turkisk eller cezve

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffepress eller pressobryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Napolitansk kaffebryggare

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kallbryggt kaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Chemex

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Meditationskaffe

Coffee Hacks

UPPTÄCK MER