Inget annat land är lika känt som Frankrike för sin ”savoir-vivre”, levnadskonsten, som, tillsammans med passionen för kaffe, är ett viktigt inslag i deras nationella kultur. Med en årlig kaffekonsumtion per capita på 5,6 kg ligger kärlekens land och Eiffeltornet ungefär i mitten av kaffekonsumtionen om man jämför länder i den gamla och nya världen.
Kaffe dricks huvudsakligen hemma, tillagat med kaffemaskiner eller med en kaffepress (pressobryggare), en helfransk uppfinning som skapades redan 1900.
Trots att fransmännen föredrar en mer intim konsumtion är kaffebarerna ändå välbesökta och har en lång tradition även i Frankrike. Vanligtvis dricker man café au lait, tillsammans med en croissant eller med en ”fransk toast” med några skedar sylt. En fransk café au lait är 50 % väldigt varmt och starkt filterkaffe (eller en dubbel espresso) och 50 % mjölk, ofta skummad. Den perfekta koppen med café au lait förbereds genom att hälla i mjölk och kaffe samtidigt, i en tjock skål, som kallas för ”bol”.
Under dagtid älskar fransoserna att behaga sina gommar med en espresso (”petit noir”) eller en kopp svart kaffe (”café noir”), ibland utspädd med vatten. Den senare kallas för en ”lång” kaffe.
Ofta beställs en kopp svart kaffe med lite konjak efter middagen. En Café Granit, ett sött och starkt kaffe med mockalikör, är ett annat populärt alternativ.