TILLBAKA
5 minuti
Coffee Sips

Coffee culture

Publicerat den 18 juli 17

Kaffetraditionen är djupt rotad i hela världen, även om man använder olika tillredningsmetoder.

FRÅN NORD TILL SYD: EUROPA OCH DESS MÅNGFACETTERADE KAFFEKULTUR

Nordeuropéerna är vana vid att dricka stora mängder kaffe, om även i en något utspädd form. Finländarna kan skryta med att ha den högsta kaffeförbrukningen per capita. Och de har en förkärlek för lättrostade blandningar.

 

I Centraleuropa, till exempel i Tyskland, Österrike och Holland, föredrar man mellanrostat kaffe.

 

Fransoser, spanjorer och italienare gillar en mörk och kraftig rostning och dricker överraskande nog mindre kaffe än skandinaverna.

Oavsett hur och var: över hela världen förenar kaffe människor och främjar socialiseringen.

NÅGOT MER ÄN BARA TEA TIME: BRITTERNA OCH KAFFET

I Storbritannien finns det också en lång kaffetradition. Här öppnade de första kaffehusen i mitten av 1600-talet, även om man också serverade te. Te var till en början mycket dyrt och ett privilegium för den rika överklassen. Det var först i slutet av 1700-talet, i och med sänkningen av skatterna, som te blev tillgängligt även för medel- och arbetarklassen.

Än idag är te den mest populära varma drycken i Storbritannien, något som hedras i traditionen med eftermiddagste (”Tea Time”). Detta beror förmodligen på att kungafamiljen alltid har visat en särskild förkärlek för just te. Men tydligen håller saker och ting på att förändras, även i Storbritannien.

En artikel i tidningen London Evening Standard från den 28 juni 2012 citerade en studie enligt vilken 45 % av britterna skulle tillskriva kaffet en högre social status än te. 70 % av de höginkomsttagare som svarade sa att de föredrog kaffe.

Men trots detta så har kaffet en lång väg att vandra i Storbritannien: britterna dricker 2,3 kg kaffe per capita och år. Drygt en tredjedel av konsumtionen per capita i Tyskland.

 

 

MED SMAK: DEN ITALIENSKA KAFFEKULTUREN

Italien är kaffelandet enligt alla kategorier: här är espresson i princip helig. Om du beställer ”en kaffe” i Italien så får du en espresso.

 

Espresso dricks under hela dagen, på bara ett par sekunder, som en kort paus, vanligtvis vid bardisken.

 

Riktig espresso dricks faktiskt bara i två eller tre små klunkar. De som behöver mer koffein beställer en ”dubbel kaffe”, det vill säga, en dubbel espresso. I Italien dricker man enligt traditionen endast cappuccino till frukost, många gånger tillsammans med ett bakverk, till exempel en croissant. Mjölken som finns i cappuccino anses vara en del av måltiden och därför undviker man helst mjölk under resten av dagen, eftersom det anses vara för mättande.

 

Italienarna föredrar espresso vid lunch, middag eller till och med sent på kvällen. För att tillfredsställa sin kärlek till kaffet, konsumerar italienarna i genomsnitt cirka 5,6 kg per capita och år.

 

 

KAFFEKULTUR I TYSKLAND

Tyskarna har också ett mycket intensivt förhållande till kaffet, även om den tyska kaffekulturen inte är lika stark som italienarnas. Alla dricker kaffe så som de gillar det, när som helst på dagen, starkt eller svagt, med eller utan socker eller mjölk, från en kaffemaskin eller bryggd i en modern espressomaskin.

 

På ett år dricker tyskarna cirka 6,7 kg kaffe per capita: 160 liter per år vilket ungefär motsvarar fyra koppar per dag. Sedan de första kaffebryggarna dök upp på marknaden 2001 har kaffet som förbereds med enkelportioner också erövrat Tyskland. Sedan dess har många, både på kontoret och hemma, gått över till espressomaskiner med kapslar eller kuddar (pods) som tillreder utmärkt, färskt kaffe som tillfredsställer alla smaker.


HOLLÄNDARNA OCH DERAS “KOFFIETIJD”

I Nederländerna dricker man ungefär lika mycket kaffe som i Tyskland: cirka 6 kg per capita och år. Under dagen dricker holländarna mycket kaffe: På morgonen, för en bra start på dagen, mellan kl. 10.00 och kl. 11.00 för en ”koffietijd” (kafferast), under dagen för att ge sig själva en kick samt under sociala stunder på jobbet. På kvällen, efter middagen, dricker holländarna ofta kaffe av amerikansk typ.

 

Då och då unnar sig holländarna en latte eller latte macchiato, som i Holland kallas för ”koffie verkeerd”, eller ”upp-och-nedvänt kaffe”. Detta beskriver dryckens sammansättning: i stället för kaffe med lite mjölk är det mjölk med en liten skvätt kaffe. Denna dryck serveras i ganska små glas och är helt annorlunda än de koppar som används för fransk café au lait.

 

 

CAFÉ AU LAIT SOM KRYDDAS AV FRANSK ”SAVOIRE-VIVRE”

Inget annat land är lika känt som Frankrike för sin ”savoir-vivre”, levnadskonsten, som, tillsammans med passionen för kaffe, är ett viktigt inslag i deras nationella kultur. Med en årlig kaffekonsumtion per capita på 5,6 kg ligger kärlekens land och Eiffeltornet ungefär i mitten av kaffekonsumtionen om man jämför länder i den gamla och nya världen.

 

Kaffe dricks huvudsakligen hemma, tillagat med kaffemaskiner eller med en kaffepress (pressobryggare), en helfransk uppfinning som skapades redan 1900.

 

Trots att fransmännen föredrar en mer intim konsumtion är kaffebarerna ändå välbesökta och har en lång tradition även i Frankrike. Vanligtvis dricker man café au lait, tillsammans med en croissant eller med en ”fransk toast” med några skedar sylt. En fransk café au lait är 50 % väldigt varmt och starkt filterkaffe (eller en dubbel espresso) och 50 % mjölk, ofta skummad. Den perfekta koppen med café au lait förbereds genom att hälla i mjölk och kaffe samtidigt, i en tjock skål, som kallas för ”bol”.

 

Under dagtid älskar fransoserna att behaga sina gommar med en espresso (”petit noir”) eller en kopp svart kaffe (”café noir”), ibland utspädd med vatten. Den senare kallas för en ”lång” kaffe.

 

Ofta beställs en kopp svart kaffe med lite konjak efter middagen. En Café Granit, ett sött och starkt kaffe med mockalikör, är ett annat populärt alternativ.

Idag är kaffepausen en ritual som förenar Europa och Amerika.

USA – FRÅN ”GRATIS PÅTÅR” TILL LYXIGA KAFFEBLANDNINGAR

Amerikanerna älskar kaffe. Från restauranger till bagelaffärer kan du få en påtår genom att bara nicka med huvudet.

 

I de stora amerikanska städerna finns det fler kaféer än någon annanstans i världen. De erbjuder ett enormt utbud av kaffetyper: med mjölk, kallt kaffe, cappuccino, med vanilj och fler smaker än man någonsin skulle kunna föreställa sig.

 

Trots detta är den årliga kaffekonsumtionen per capita mycket låg: cirka 4 kg lägre än genomsnittet i länder på andra sidan Atlanten.

 

En möjlig förklaring kan vara att amerikanerna inte ägnar så mycket tid åt frukosten, eller för att de tenderar att föredra kvalitet framför kvantitet.

 

För det är faktiskt så att fler och fler kaffebarer skämmer bort sina kunder med lyxiga blandningar. Förutom detta har hushållens konsumtion av kaffe i enkelportioner ökat: försäljningen av kaffemaskiner som fungerar med kapslar eller kuddar (pods) har verkligen exploderat under de senaste åren.

 

Både i Amerika och Italien har kaffedrickandet blivit en mycket trevlig och oumbärlig del av vardagen.

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Litterära kaféer

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
En kopp kaffe ”down under”

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Drick en kopp kaffe och betala för två

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffets historia

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Italienskt kaffe

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Coffee culture

Coffee Sips

UPPTÄCK MER