TILLBAKA
Coffee Sips

Drick en kopp kaffe och betala för två

Publicerat den 18 juli 17

Det enklaste och mest originella sättet att dela din glädje på.

EN UPPSKJUTEN KAFFEKOPP – GÖR EN GOD GÄRNING SAMTIDIGT SOM DU TAR EN KAFFE

Under de senaste fem åren har en gammal italiensk tradition spridit sig över hela världen och den vinner fler och fler anhängare: det handlar om ”caffè sospeso”, eller ”en uppskjuten kaffekopp” på svenska.

”Två koppar kaffe, tack. En till mig och den andra uppskjuten”. Det är så här som deltagarna i detta projekt beställer en kaffe i baren. Volontärer över hela världen stöder denna idé och investerar sin tid för att skapa webbplatser med information och listor över lokaler som stöder initiativet. De lanserar också intervjuer för att göra reklam för projektet med ”en uppskjuten kaffekopp”.

 

Hur fungerar det? Baristan som tar beställningen tar betalt för två (eller fler) kaffekoppar, serverar en till kunden och skriver ner resten som ett erbjudande till de som har det svårt. Den som inte har råd med en kaffe kan gå in på en bar, fråga om det finns en ”uppskjuten kaffekopp” och få en kopp gratis.

 

Den här traditionen har sitt ursprung i Neapel, kaffestaden framför alla andra, och går tillbaka till början av 1900-talet. I en tid av ekonomiska svårigheter började alla som hade råd att ta för vana att beställa en kaffe medan de betalade för två. På så sätt lämnade de en ”uppskjuten kopp” i baren som redan var betald, redo att drickas av dem som inte hade råd att betala en kaffe själv.

 

 

EN UPPSKJUTEN KAFFEKOPP – EN TRADITION SOM ALLA VINNER PÅ

”Vill du ha en kopp kaffe?”, frågade baristan. Detta innebar att det fanns chans att få en kopp kaffe gratis. Anonymiteten hjälpte till att göra saker lättare, både för givaren och mottagaren. Än idag vet inte givaren vem hans erbjudande kommer att gå till, och den person som mottar den uppskjutna kaffekoppen vet inte vem som betalade den. Det är bäst för alla: givaren mår bra eftersom han eller hon har kunnat dela med sig av en liten del av sin glädje till den person som tar emot kaffet. Och mottagaren känner sig i sin tur lite mindre utestängd trots sina ekonomiska svårigheter. Baren som deltar i projektet med de uppskjutna kaffekopparna visar upp en medvetenhet i sociala frågor, vilket är mycket populärt hos dagens kunder. Kort och gott: Med de uppskjutna kaffekopparna blir alla en vinnare!

Från napolitansk välvilja till ett världsomspännande projekt.

VILKA BARER HAR GÅTT MED I PROJEKTET?

De barer som deltar i detta projekt meddelar vanligtvis detta till sina kunder via väl synliga skyltar. För att få reda på vilka barer som har gått med i projektet, leta online eller besök webbplatsen  www.retedelcaffesospeso.com. Alternativt kan du berätta för chefen på din favoritbar om initiativet. De kanske fortfarande inte har hört talas om traditionen med ”den uppskjutna kaffekoppen” och den extraordinära möjlighet som den erbjuder för att göra en god gärning. Och allt medan du dricker kaffe.

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Litterära kaféer

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
En kopp kaffe ”down under”

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Drick en kopp kaffe och betala för två

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffets historia

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Italienskt kaffe

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Coffee culture

Coffee Sips

UPPTÄCK MER