TILLBAKA
Coffee Sips

En kopp kaffe ”down under”

Publicerat den 18 juli 17

Det är praktiskt taget omöjligt att gå på gatorna i Melbourne utan att mötas av doften av färskrostat kaffe.

”Vi har fortfarande inte lärt oss engelska!”

Det är troligt att invånarna i Carlton och Fitzroy, två viktiga italienska stadsdelar i Melbourne, kommer att svara så här, trots att de har bott i Australien i över 50 år. Huvudstaden i delstaten Victoria är ett pussel av kulturer, influenser, inspirationer och det är inte förvånande att det finns några typiska produkter som är av italienskt ursprung. Den främsta av dem: kaffet.

Under 2014 tog webbanvändare fram en ranking över städer utifrån kvaliteten på det kaffe som serveras där. Rom hamnade på tredje plats, följt av Wien. Den obestridda vinnaren verkar vara Melbourne. 

 

Om kaffe för oss i Italien ofta är synonymt med espresso, så är svaret på frågan ”Vilket kaffe vill du ha?” inte riktigt lika förutsägbart för invånarna i Melbourne.

litet svart, stort svart, dubbel shot, cappuccino, flat white, chai latte, piccolo, skim och sojamjölk.

Dessa är bara några av de alternativ du kan välja bland. 

 

Om kaffe för oss italienare är det bästa sättet att påbörja dagen eller avsluta en måltid, så är en mugg med flat white det perfekta tillbehöret till en god bok på en solig onsdagseftermiddag, eller varför inte, som måltidsdryck när du njuter av en pastarätt?

 

 

Men varför är kaffetraditionen så stark i ett land så långt borta?

”Svaret är faktiskt väldigt enkelt. 

 Att återupptäcka dofter och smaker hemifrån, ett hem som låg mer än 1 700 mil bort, måste ha varit en av de främsta prioriteringarna hos många italienare som lämnade sina hemtrakter för de avlägsna stränderna down under. Och det är kanske därför som kaffekulturen är så stark i Melbourne. För när allt kommer omkring: Ju längre hemifrån vi är, desto mer italienska känner vi oss”. 

Den som sa det här är Jos Turners, en av stadens mest inflytelserika baristas, som utan tvivel är en äkta kaffekännare.

 

Turisterna älskar Melbourne tack vare stadens kaffe och kaffekultur. Här finns många butiker som rostar kaffe och de har som mål att ständigt förbättra och utveckla inte bara produkten utan även utrustningen som används för att tillreda den.
Jos Turner: En av Melbournes mest inflytelserika baristas

3 MILJONER KOPPAR PER DAG

Varje dag passerar över 30 ton bönor genom hamnen i Melbourne: tillräckligt för att göra cirka 3 miljoner koppar kaffe: en kopp till varje invånare i staden. 

Det är därför inte förvånande att två av de största Lavazza-evenemangen anordnas i Australien: Lavazza Italian Film Festival och Australian Open.

Men vad är hemligheten bakom framgångarna med australiensiskt kaffe? Man undrar om det är så bra bara på grund av att det är ett kaffe som avnjuts ”down under”.

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Litterära kaféer

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
En kopp kaffe ”down under”

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Drick en kopp kaffe och betala för två

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffets historia

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Italienskt kaffe

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Coffee culture

Coffee Sips

UPPTÄCK MER