Termen ”espresso” betyder ”gjord på direkten”. Det är en metod som utvecklades, som det verkar, för att förkorta förberedelsetiden för kaffe på offentliga platser. Den första prototypen för en espressomaskin är daterad till 1855 och den presenterades på världsutställningen i Paris. Några år senare, 1901, tillverkade ingenjören Luigi Bezzera från Milano den första ångdrivna espressomaskinen. Bezzeras patent blev en drivkraft för forskning och tekniska förbättringar hos många italienska företag, inklusive La Pavoni och Victoria Arduino i Turin.
År 1948 introducerade Achille Gaggia ”tryckextraktionsmetoden” som gör det möjligt att få fram en koncentrerad och mer aromatisk dryck som kännetecknas av ett tjockt, tätt skum – eller crema – på toppen: den espresso som vi är vana att se idag.
Mellan 1940-talet och början av 1950-talet ökade de företag som tillverkade espressomaskiner sin produktion och uppnådde industriella kvantiteter. År 1949 tillverkade den berömda arkitekten Giò Ponti den första espressomaskinen som var utrustad med en horisontell kokare, för företaget La Pavoni. Detta innebar en nyckelförändring i kaffemaskinernas design.
Kaffebryggningen utvecklades ännu mer med lanseringen av La Faemas E-61-modell år 1961: ett radiativt cirkulationssystem gjorde det möjligt att hålla vattnet vid en konstant temperatur, även om maskinen stod oanvänd under längre stunder.