TILLBAKA
5 minuti
Coffee Sips

Kaffets historia

Publicerat den 18 juli 17

Från 1800-talet och framåt har kaffet varit världens mest populära dryck, efter vatten.

EN KORT HISTORIA OM KAFFE: MELLAN LEGENDER OCH HERDEURSPRUNG

Kaffets historia genomsyras av otaliga legender. Dess stimulerande effekt på människokroppen upptäcktes av en slump, liksom teets terapeutiska fördelar, men över tusen år senare. Enligt legenden började allt på 800-talet i Abessinien, dagens Etiopien. En herde som bodde i provinsen Kaffa blev förvånad över att hans getter inte kunde sova på natten. Eftersom han inte visste vad han skulle göra, vände han sig till munkarna i ett närliggande kloster som löste mysteriet: getterna tyckte om att äta de körsbärsliknande frukterna på en konstig växt – kaffebusken. Drivna av vetenskaplig nyfikenhet tillredde munkarna en dekokt med dessa frukter och efter att ha druckit drycken kände de sig alla fulladdade av energi.

 

 

KAFFE – ”DEN NYKTRA BERUSNINGEN”

Än idag anses den etiopiska platån vara kaffets vagga. Därifrån korsade kaffefrukterna Röda havet och anlände till Arabien. Odlingen av kaffe började i Jemen i mitten av 1400-talet. Från pilgrimsstäderna Mecka och Medina spred sig kaffet snabbt över hela den Arabiska halvön. Hamnstaden Mocka var, ända fram till 1720, centrum för världens kaffehandel. Av denna anledning drack man ”mocka” på kaféerna över hela Europa ända fram till mitten av 1700-talet. Det var en oerhört dyr dryck som bara adeln hade råd att dricka. I och med utvidgningen av det ottomanska riket på 1500-talet spreds kaffet till Mindre Asien, Syrien, Egypten och sydöstra Europa. Hela den islamiska världen erövrades av den svarta dryckens ”nyktra berusning” vars nuvarande namn kommer från det arabiska ordet ”qahwah” som betyder ”vin”. Turkarna kallade det däremot för ”kahweh”. Eftersom muslimer inte får dricka alkohol så blev kaffet ”islams eget vin”.

 

 

SLUTET PÅ ARABERNAS KAFFEMONOPOL

Araberna skyddade kaffefrukterna och de värdefulla bönorna med stor svartsjuka. Exporten av dem var strängt förbjuden. Handel med kaffebönor förblev i arabernas händer under många år, ända till början av 1600-talet när några dristiga holländska handelsmän hade modet att smuggla in kaffebönor i Europa. Här odlades kaffefrukterna i växthus och orangerier, innan de ambitiösa kolonialmakterna började odla dem på ön Java, i Colombia och i Kenya. Kaffet, som nu var en internationellt tillgänglig handelsvara, blev ”folkets dryck” i många länder under 1800-talet. Historien om Lavazza börjar under dessa år: företaget grundades faktiskt i Turin 1895. Vad som började 850 e.Kr. med en mystisk växt, är idag världens mest populära dryck, efter vatten.

Vi har hittat några andra artiklar som du kanske kan vara intresserad av ...

MAGAZINE
Litterära kaféer

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
En kopp kaffe ”down under”

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Drick en kopp kaffe och betala för två

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Kaffets historia

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Italienskt kaffe

Coffee Sips

UPPTÄCK MER
MAGAZINE
Coffee culture

Coffee Sips

UPPTÄCK MER