Förädlingen är processen när de gröna kaffebönorna görs redo för export efter skörden.
Det finns tre olika metoder:
· Torrförädling
· Våtförädling
· Halvtvättad förädling
Publicerat den 08 mars 18
Förädlingen är processen när de gröna kaffebönorna görs redo för export efter skörden.
Det finns tre olika metoder:
· Torrförädling
· Våtförädling
· Halvtvättad förädling
TORRFÖRÄDLING
Det här är den äldsta bearbetningsmetoden, den som araberna i Mellanöstern använde under antiken. Den används fortfarande i länder och områden som Brasilien, Västafrika och Sydostasien (Vietnam och Laos) där det ganska torra klimatet under skördesäsongen främjar torkningen av kaffebären.
Med torrmetoden, som är billigare och mindre arbetskrävande, sprids de nyplockade frukterna ut i tunna skikt och lämnas sedan att torka utomhus i 2–3 veckor. Med hjälp av en maskin, och solens verkan under torktiden, kan man sedan skilja bönorna från fruktköttet, som nu är torrt, och de två skyddande hinnorna.
På så sätt erhålls så kallat ”naturligt kaffe” vilket är ojämnt och präglas av en gröngul färg för Arabica och grönbrun för Robusta.
VÅTFÖRÄDLING
Detta är den mest utbredda bearbetningsmetoden i länderna i Centralamerika (Mexiko och Colombia), i Afrika (Kenya och Tanzania) och i Indien. Metoden utvecklades av holländarna år 1740 och den används i de länder där det ganska regniga klimatet inte tillåter torrförädling.
Till skillnad från den första metoden är denna metod mer komplicerad och krävande och måste senast påbörjas dagen efter skörden för att undvika jäsning.
Kaffebären plockas av en maskin som separerar bönorna från fruktskalet. Bönorna jäses sedan i stora vattentankar i 1–2 dagar. Genom denna process får man helt bort det sockerlager (mucilage) som omger bönorna. Sedan följer en tvätt- och torkningsfas där bönorna torkas i solen eller med hjälp av mekaniska torkmaskiner. Det kaffe man får fram, som fortfarande har kvar en pappersaktig och silverfärgad film runt sig, lagras slutligen på välventilerade lager.
Från denna process erhålls det så kallade ”tvättade kaffet” eller ”milda” kaffet. Det är framförallt uppskattat tack vare sitt mycket likformiga utseende: en grönblå färg för Arabica och gröngul för Robusta.
HALVTVÄTTAD FÖRÄDLING
Det här är en ganska ny teknik som utvecklades i början av 1990-talet: först i Costa Rica och sedan i andra länder som Colombia och Brasilien.
Direkt efter skörden plockas frukterna ut ur skalen och med hjälp av en maskin tas sockerlagret bort för att förhindra att de börjar jäsa. Bönorna torkas sedan i solen eller i torkmaskiner för att eliminera de delar av sockerlagret som kan finnas kvar.
De kaffebönor som man får fram kallas därför för ”halvtvättade”.
Denna metod använder en mindre mängd vatten än den våta metoden, vilket innebär en besparing av denna resurs som är så viktig i dessa länder.