Slow food

Omvandlingens magi.

Från sifon till chemex till kallbrygd, från överhällning till aeropress, för att inte tala om hushållens vanliga mokabryggare. Espresso är verkligen kaffets traditionella uttryck, men vi ska berätta varför det inte är det enda.
Mokabryggare
Mokabryggare
Den obestridda italienska ikonen

Mokabryggaren designades 1933 av Alfonso Bialetti och är en tryckkokare för kaffe. År 1979 lanserade Lavazza Carmencita, som skapades av designern Marco Zanuso med inspiration från samma karaktär som i reklamkampanjerna från 1960-talet. I koppen ger mokabryggaren ett kaffe med frisk smak, medelstor fyllighet och intensiv arom.

Sifon – vakuum
Sifon – vakuum
Kaffe som även är en njutning för ögat

Ursprunget till denna spektakulära kaffemaskin kan spåras till någonstans mellan 1800-talets Tyskland och USA i början av 1900-talet. Den var från början gjord av glas och mycket långsam – kaffet startade från en kontrollerad infusion som följdes av filtrering i två kamrar med hävert. Resultatet av denna tillredning kan avnjutas i form av ett extremt rent och mjukt kaffe.

Chemex
Chemex
Kaffebryggaren som erövrade MoMA

Denna filterbryggare utformades 1941 av tysken Peter Schlumbohm. Dess sofistikerade och minimalistiska design, tydligt inspirerad av kemiska laboratorieglas, ställdes ut på MoMA i New York. Med denna bryggare kan man laga filterkaffe manuellt i tillräcklig mängd för ett större antal koppar. Tekniken och produkten ger upphov till en elegant kopp kaffe med hög aromatisk komplexitet.

Överhällning – V 60
Överhällning – V 60
Kaffe, filterpapper och geometri

Detta system för filterkaffe som bryggs kopp för kopp uppfanns i Tyskland 1908 av Melitta Bentz. Ett särskilt pappersfilter placeras på den koniska och perforerade koppen. Båda har konisk form med en vinkel på 60°, därav namnet. Med detta system kan du snabbt laga en kopp filterkaffe för att till fullo njuta av doften av nybryggt kaffe.

Franskpress
Franskpress
Rätt val för smakrikt kaffe

Denna pressobryggare uppfanns i Frankrike i mitten av 1800-talet. I franskpressen tillreds kaffe genom att man tillsätter hett vatten och sedan pressar ned filtret för att separera sumpen från kaffet. Kaffet som produceras är aromatiskt och fylligt.

Kallbryggt kaffe
Kallbryggt kaffe
Hemligheten bakom högkvalitativt kallt kaffe

Kallbryggt kaffe härstammar från Indonesien. Nederländska handelsmän förde det med sig till Europa från Japan och under de senaste tio åren har det blivit en riktig kultprodukt. Det extraheras genom långsam bryggning, vilket ger ett mjukt och aromatiskt kaffe utan syrliga eller bittra toner.