IAAD – Institutet för tillämpad konst och design
Den historiska byggnaden på hörnet av Via Bologna och Via Pisa rymmer huvudkontoret för IAAD, det italienska universitetet för design, med 700 studenter och över 100 lärare. Byggnadens yta på omkring 3 000 m2 används för utbildningsaktiviteter, utställningar, evenemang, konferenser och särskilda föreläsningar. Klassrummen öppnar sig mot ett system av terrasser med utsikt över Via Pisa, och utnyttjar platser i byggnader som tidigare inte använts. I det nya komplexet har IAAD utbildningslokaler och toppmoderna datalaboratorier, en stor föreläsningssal, ett paus- och avkopplingsområde, som kärleksfullt kallas Casa IAAD, samt andra gemensamma utrymmen för till exempel studier.
Återuppbyggnadsprojektet behöll de egenskaper som har blivit en del av byggnaden över tid såväl som den externa konstruktionen, med respekt för förhållandet mellan byggnaden och den omgivande stadsbilden.
Renoveringen följde de bestämmelser som den lokala tillsynsmyndigheten för arkitektoniska arv och landskapsarv upprättat med hänsyn till återuppbyggnaden av ett komplex av erkänt historiskt och kulturellt värde. Stuckaturer och dekorativa element återställdes till sina ursprungliga färger, medan verandorna på första och andra våningen bevarades genom att infoga nya, vackert designade stommar, identiska med originalet. På första våningen finns ett utrymme som förbinder byggnadens centrala område med tornet på Via Ancona, med en glasfasad som återspeglar symmetrin hos den befintliga strukturen på samma våning.