La Centrale – Lavazzas evenemangsområde

Enels tidigare ”central” eller “kraftverk” på Via Bologna byggdes 1897 av den Turin-baserade ingenjören Ermenegildo Perini för Società Anónima Elettrica Alta, Italien. Planen, som utarbetats av Cino Zucchi Architetti, var att renovera byggnaden, vars 4 500 kvadratmeter var avsedda för funktioner av allmänt intresse. Arkitekturen har förbättrats, särskilt det imponerande maskinrummet.

Huvuddelen av Lavazzas anläggning har blivit en fantastisk flexibel miljö som rymmer upp till 1 000 personer för kulturella, musikaliska och konstnärliga evenemang och aktiviteter. Det upphöjda fristående utrymmet på insidan har två mötesrum med totalt 220 sittplatser.

Två nydesignade restauranger är belägna i sidoavdelningen med utsikt över den nya trädgårdspiazzan:
  • Gourmetrestaurangen Condividere by Lavazza som har gestaltats i samarbete med den berömda katalanska kocken Ferran Adrià, med scenografi av Dante Ferretti och gastronomi av Federico Zanai. Den ligger på bottenvåningen och kan nås direkt från Via Pisa och torget. Det kommer att bli en förstklassig restaurang, med ett oöverträffat koncept, 540 kvadratmeter i storlek och med plats för 50 gäster.
  • Bistrot, en personalmatsal som även är öppen för allmänheten, utvecklades i samarbete med Slow Food.