Coffee Design
När konst möter kaffe föds Coffee Design:
upplev nya sätt att njuta av espresso
Innovation, kreativitet och experimenterande

Coffee Design är matdesign som tillämpas på kaffe: ett ämne som för några år sedan inte existerade och som Lavazza har förvandlat till sann konst. I ett laboratorium helt dedikerat till Coffee Design i Lavazzas utbildningscentrum skapar vi innovativa produkter, experimenterar med nya kombinationer av smaker och utformar verktyg för att tillreda och servera kaffe. Lavazzas innovation och erfarenhet är den grundläggande utgångspunkten för dessa fantastiska skapelser.

Ferran Adrià
Ferran Adrià
Carlo Cracco
Carlo Cracco
Davide Oldani
Davide Oldani
Guido Gobino
Guido Gobino
Lorella Fanella
Lorella Fanella
Matteo Baronetto
Matteo Baronetto
Recept
SAN TOMMASO 10 KAFFEMENY
SAN TOMMASO 10 KAFFEMENY
1998 – Team Lavazza

År 1998 instruerades teamet på Lavazzas utbildningscentrum att utveckla en serie kafferecept för San Tommaso 10, anläggningen som öppnade i samband med Lavazzas hundraårsjubileum på företagets historiska plats, Luigi Lavazzas livsmedelsbutik. Den första menyn inkluderade tiramisu-kaffe, bicerin från Turin, mintkaffe och en mängd nya alkoholhaltiga drycker med kaffe.

SIRAP FÖR CAPPUCCINO
SIRAP FÖR CAPPUCCINO
2000 – Team Lavazza

År 2000, på begäran av Lavazza, utvecklade och tillverkade Fabbri 1905, den italienska ledaren inom tillverkning av sirap, en särskild apelsinsirap som passar perfekt till kaffe. Andra smakvarianter har lagts till, såsom hasselnöt, amaretto och choklad: ett urval av smaker för att förstärka kaffets arom.

LAVAZZAS MJÖLKTEXTUR
LAVAZZAS MJÖLKTEXTUR
2000 – Team Lavazza

Mjölktextur är den ursprungliga ingrediensen i många läckra recept som skapats av Lavazza-teamet. Det erhålls genom att i hög hastighet emulgera proteiner i skummjölk. Mjölktexturen är lätt, har lågt kaloriinnehåll och är mycket angenäm att avnjuta. Den är grunden för produktserien The Pleasures of Coffee.

THE PLEASURES OF COFFEE
THE PLEASURES OF COFFEE
2000 – Team Lavazza

Från utvecklingen av de helt nyskapande sirapssorterna med apelsin och citron, som även passar bra med mjölk och kaffe, och med den senare utvecklingen av Lavazzas mjölktextur, har receptsamlingen The Pleasures of Coffee alltid präglats av extraordinära texturer och temperaturer: Espresso Crema, som kännetecknas av ett skikt av sirap, ett av espressokaffe och ett av mjölktextur. Ice Cappuccino, tillreds i mixern med espresso, skummjölk, socker, is och bitter kakao och Cappugiro, den ”uppochnedvända” cappuccinon med kaffekräm ovanför mjölk i flytande form, är bara några exempel på produkter som har utvecklats av Lavazza-teamet inom denna produktlinje.

ÈSPESSO
ÈSPESSO
2002 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Èspesso är det första resultatet av samarbetet mellan Lavazza-teamet och Ferran Adrià, en av föregångarna inom haute cuisine. Èspesso är espresso i fast form: Den skapas genom att hälla kaffe, gelatin och socker i en sifon. För Èspesso skapade den kreativa spanjoren Toni Segarra konceptet med en uppochnedvänd kopp som symbol för historiens första kaffe i fast form och utformade den ihåliga sked som sedermera har blivit ett samlarobjekt.

COOKIE CUP
COOKIE CUP
2003 – Team Lavazza

Cookie Cup är resultatet av en gemensam insats av designern Enrique Sardi, konditorn Lello Parisi och Team Lavazza. Den ätliga espressokoppen/kakan förtärs företrädesvis efter att espressokaffet har avnjutits. Mördegen, som är tjockare än i traditionella recept, formas och tillagas i särskilda formar som har formen av en Lavazza Segno-espressokopp. Insidan är täckt med en särskild kristyr så att koppen kan motstå espressons höga temperatur när den avsmakas.

ESPRESSO GALAXY
ESPRESSO GALAXY
2003 – Team Lavazza

Det här är ett recept som har hämtat inspiration från lanseringen av Lavazzas kalender för 2004, ”Planet Espresso” av Thierry Le Gouès. Utsökta macarons smulas ned och används för att garnera en äkta italiensk espresso, och befläckar planetens yta med ätbara kratrar.

PASSION>ME
PASSION>ME
2004 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Passion>Me är en överraskande alkoholfri drink med en helt ny kombination av kaffe och tropiska frukter. I ett glas som utvecklats av designern Claudio Caramel och patenterats av Lavazza skakas passionsfruktsjuice med sötad espresso, is och färsk mynta till en färsk och god drink.

COFFEESPHERE
COFFEESPHERE
2004 – Team Lavazza och Ferran Adrià

En komplex och sofistikerad teknik för ett helt överraskande resultat. Sfärifiering, en metod som har tagits fram och utformats av Ferran Adrià, tillämpas på kaffe för att nå ett enastående resultat. Flytande kaffe innesluts i ett genomskinligt membran som upplöses i munnen så att kaffets fulla arom frigörs.

COFFEE CAVIAR
COFFEE CAVIAR
2004 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Coffee Caviar är ännu en av de överraskningar som skapas genom sfärifieringstekniken, enligt samma procedur som används för Coffeesphere. Med hjälp av en spruta sätts små droppar av en kaffe- och alginatbaserad blandning i kontakt med utspädd kalciumklorid. Detta skapar många små kulor som ger upphov till en myriad av små explosioner i gommen. Effekten är kanske ännu mer överraskande.

COFFEE LOLLIPOP OCH COFFEE POPCORN
COFFEE LOLLIPOP OCH COFFEE POPCORN
2004 – Team Lavazza

Två cirkusinspirerade produkter: coffee lollipop och coffee popcorn. Slickepinnen har en bas bestående av socker, vatten och glykos, till vilken hett kaffepulver tillsätts. Traditionellt popcorn karamelliseras med socker och beströs med turkiskt malet kaffe.

COFFEE CANDY FLOSS
COFFEE CANDY FLOSS
2004 –

En annan produkt som inspirerats av cirkuskulturen: sockervadd med kaffesmak. En god och rolig specialitet, vars tillredning baseras på mycket finmalt frystorkat kaffe. Vem sade att sockervadd bara är för barn?

TANDEM & LE VOGLIE
TANDEM & LE VOGLIE
2005 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Tandem & Le Voglie-skummen, som skapades genom en idé hos Ferran Adrià och utvecklades av teamet på vårt utbildningscentrum, lanserades på marknaden av Lavazza i 3 smaker: hasselnöt, choklad och mjölk. För att kunna servera produkten tillsammans med kaffe eller cappuccino utvecklades och patenterades Double Cup, som kännetecknas av en inre delning som skapar två separata utrymmen.

CAPPUCCINO NITRO
CAPPUCCINO NITRO
2006 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Man kan tillaga med värme, men även med kyla. Cappuccino Nitro tillreds i flytande kväve vid -196 °C. Resultatet är en maräng som är knaprig och isig på utsidan samtidigt som den är krämig och rumstempererad på insidan. En typ av cappuccino mini-cuit som skapas genom avancerad teknik.

CREMESPRESSO
CREMESPRESSO
2007 – Team Lavazza

Cremespresso är en omgjord version av panera, den traditionella genuesiska semifreddon som görs med grädde och kaffe och som uppfanns för ungefär 150 år sedan. Den är mer än sorbet, snarare velluto-kaffe eller, ännu bättre, drickbar glass. Behållaren i vilken den serveras är tydligt inspirerad av den klassiska glasstruten.

MEDITATION ESPRESSO
MEDITATION ESPRESSO
2007 – Team Lavazza

Kanel, kardemumma, pomeransblomma och rosenblad är de fyra aromatiska tonerna, i en vatten-alkohollösning, som kännetecknar Meditation Espresso. Meditation Espresso serveras i ett ballongglas och lämpar sig för långsam förtäring under fullständig avslappning.

HOT COFFEE EGG
HOT COFFEE EGG
2007 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Hot Coffee Egg föddes ur utvecklingen av sfärifieringstekniken, med skillnaden att produkten kan värmas upp genom att vända på delar av processen. Slutresultatet är ett riktigt kaffe med äggtouch.

COFFEE PASAS
COFFEE PASAS
2007 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Pasas är russin på spanska. För att skapa denna trompe-l’oeil med kaffe, som tillfredsställer både ögon och gom, lämnas den produkt som framställs genom den omvända sfärifieringsprocessen (som används för att tillverka varmt äggkaffe) att dehydratiseras med strösocker. Resultatet är kaffebär, som liknar russin vad gäller utseende och konsistens.

SPHERICAL BICERIN
SPHERICAL BICERIN
2007 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Den typiska Torinese bicerin har fått en ny design med hjälp av tekniken för Hot Coffee Egg, som i detta fall serveras med en sked, vilande på ett lager av flytande grädde och täckt med en liten skvätt varm choklad.

COFFEE CHOCOLATE
COFFEE CHOCOLATE
2007 – Team Lavazza och Ferran Adrià

En kub med fryst kaffe som sänks ned i flytande kväve och sedan doppas i varm choklad. Vid förvaring i kylskåp smälter kaffet inuti chokladen, övergår till flytande form och omsluts av ett lager av choklad.

COFFEE LENS
COFFEE LENS
2008 – Team Lavazza och Carlo Cracco

Coffee Lens, resultatet av ett samarbete mellan kocken Carlo Cracco och Lavazza-teamet, är en ironisk hyllning till närsynthet. Kaffe bearbetas vid konstant temperatur med växtgelatin och formas till att se ut som riktiga kontaktlinser vad gäller form och konsistens. Coffee Lens är en särskild kaffegelé som lagras och serveras i typiska linsbehållare som kombinerar smak och matdesign.

CAPPUCCINO NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
CAPPUCCINO NITRO – SOFTARTUFO DI CAPPUCCINO
2009 – Team Lavazza

På utsidan en krispig glasering av kaffechoklad som omsluter sötman från en mjuk Èspesso Cappuccino, ”kokad” i flytande kväve. En sann fröjd för gommen, där bittra och söta toner förenas med krispiga och mjuka texturer.

ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
ARIA GELATA DI CAPPUCCINO
2010 – Team Lavazza

Utsökt cappuccinoglass som förhöjs av en överraskande luftig struktur. Lavazza Cremespresso kombineras perfekt med sifontekniken. Skummet som skapas är fruset, vilket ger glassen extra lätthet.

BACIO AL CAFFÈ
BACIO AL CAFFÈ
2010 – Team Lavazza och Guido Gobino

Bacio al caffè är choklad med ett mjukt innandöme. Den utvecklades tillsammans med Guido Gobino, Turins mästerliga chokladmakare, för lanseringen av Lavazza-kalendern 2010 och kännetecknas av en fyllning med kakao, socker, Noto-mandlar, rom och turkiskt malet kaffe, täckt med fin mörk choklad.

ESPRESSO COCKTAILS
ESPRESSO COCKTAILS
2010 – Team Lavazza

”Made in Italy”, temat för 2010 års upplaga av Lavazza-kalendern, gav inspiration till idén om en serie cocktails med låg alkoholhalt, som en hyllning till den italienska flaggan. En smutt espresso berikad med utsökta krämiga blandningar. Färgerna är de klassiska: grönt, rött och vitt. Smaken har en arom av mandel, jordgubbar och mynta.

ESPRESSO GRANITA NITRO
ESPRESSO GRANITA NITRO
2010 – Team Lavazza

Den klassiska sicilianska traditionen med en modern twist. Den ”levande” anrättningen blandas med flytande kväve, som snabbt fryser och stabiliserar hela espressokaffets arom. Garneringen med gräddpärlor, skapade med samma teknik, ger receptet balans.

CREMESPRESSO ICE CREAM
CREMESPRESSO ICE CREAM
2010

Cremespresso-glassen består av en bas av Cremepresso, ett välkänt Lavazza-recept som omfattar 15 särskilt tillredda espresso, upphettade till en temperatur som gör att texturen liknar mjukglass serverad i en knaprig strut.

SEMI-LIQUID PANNA COTTA
SEMI-LIQUID PANNA COTTA
2010

En halvflytande, kaffebaserad panna cotta som passar perfekt till apelsinmarmelad och dricks med sugrör. Nya konsistenser kombineras till denna unika anrika produkt.

COFFEE AMBRA
COFFEE AMBRA
2011

Coffee Ambra använder principerna för omvänd sfärifiering och har inslag av en efter-maten-klassiker som Sambuca con la Mosca med en innovativ twist. Resultatet är en sfär som på ett otroligt realistiskt sätt återger en bärnsten.

GELOESPRESSO
GELOESPRESSO
2011 – Team Lavazza

Espresso med is: Lavazza presenterar Geloespresso, det nya sättet att tillreda och njuta av ett klassiskt italienskt kallt kaffe. En genuin italiensk espresso med dess omisskännliga tecken, passeras snabbt genom is inuti kaffekylaren för att uppnå en perfekt balans av fyllig och törstsläckande fräschör.

GELATO ESPRESSO
GELATO ESPRESSO
2011 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Lavazzas innovation skapar en ny kaffeklassiker. Gelato Espresso bereds med en slushmaskin och hälls kvickt i strutar eller glas, med en fantastisk textur som är både kompakt och sammetslen, för en kall explosion av äkta espressokaffe från Lavazza.

SPONGE CAKE
SPONGE CAKE
2012

Coffee Sponge, tiramisù och dekonstruerad Sachertårta är Coffee Design-produkter med flytande ingredienser som tillagas med mikrovågor för att få degen att jäsa, vilket skapar mjuka och mångsidiga strukturer för olika kaffebaserade skapelser.

COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
COFFEE KRICE BY M. BARONETTO
2013

Ett kaffekex med söt och salt smak, som bakas genom att tillsätta socker, kakao och kaffe till popcornmjöl. Snabbt att tillaga och gott – perfekt till Lavazzas espresso

RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
RAPISSINO BY G. GRASSO & I. MACCHIA
2013

En söt mousse med rotselleri och hasselnöt garneras med en kräm av kakao och karamelliserat kaffe i två olika malningar. Med en originell kaffebrödpinne kan du på ett ovanligt sätt njuta av den sammetslena konsistensen och den spännande smaken.

COFFEETAIL N. 59 – COFFEETAIL N. 10
COFFEETAIL N. 59 – COFFEETAIL N. 10
2014

År 2014 skapades Lavazza Coffeetails, två produkter utformade för att introducera kaffe i cocktailvärlden på ett extremt kreativt sätt. Coffeetails serveras med traditionella italienska ingredienser såsom mandelmjölk och surkörsbär på en kartong med kontrasterande färger och runda former, vilket skapar ett verkligt designobjekt. Denna struktur ger dig också möjlighet att servera produktens olika beståndsdelar separat, så att de sedan kan blandas av konsumenten. Resultatet är en perfekt kombination av kafferitualen och cocktailinnovationer! Cocktailarnas namn och varumärken är registrerade och erbjuds på många Lavazza-evenemang.

CAPPUCCINO BITE FOR THE SPACE MISSION
CAPPUCCINO BITE FOR THE SPACE MISSION
2014

"Cappuccino bite" härrör från ett projekt mellan Lavazza och den Michelin-belönade kocken Ferran Adrià 2005, som resulterade i en frystorkad mousse som ser ut som en kaka och smälter i munnen. Den står redan färdig på avskjutningsrampen i Franska Guyana för den internationella rymdstationen.

TIRAMISÙ 2.0
TIRAMISÙ 2.0
2015

En tiramisu där de klassiska ingredienserna har ombytta roller. Kakan blir ett kakaoark, kaffet blir genom kall infusion till luft och mascarpone spelar en lättare roll. Lager på lager balanseras konsistensernas lätthet av ingrediensernas smaker och desserten fullbordas med en nypa malt kaffe.

COFFEE TEXTURES
COFFEE TEXTURES
2015

Allt kretsar kring mitten av flytande kaffe, som erhålls genom Ferran Adriàs omvända sfärifieringsprocess. Basen är en salt kaffepaj, där kaffesfären omsluts av en kräm med vit choklad och kaffe. När du delar den kommer du att upptäcka en söt överraskning av konsistenser och smaker.

MILK SOUP
MILK SOUP
2015

Milk soup, med sina få enkla ingredienser, är starkt inspirerad av det förflutna och bondetraditioner. Basen av karamelliserat bröd passar perfekt med kaffeganache och serveras sedan i en kräm av sammetslen mjölk smaksatt med malt turkiskt kaffe.

COFFEE NUBES
COFFEE NUBES
2015

Dessa tre små krispiga maränger skapades med hjälp av Lavazzas snabbkaffe (ett mycket högkvalitativt lösligt kaffe). Om de serveras till en klassisk kopp kaffe kan de förvandla den oumbärliga espresson till en sann Coffee Design-upplevelse.

CARAMELISED JELLY BY LORETTA FANELLA
CARAMELISED JELLY BY LORETTA FANELLA
2015

Den karamelliserade gelén är med sin säregna kristalliserade textur och sin kallbryggda bas (infuserat iskaffe) en hyllning till kaffevärlden. Den presenterades för 2015 års utgåva av Identità Golose och har utvecklats av den internationellt berömda gourmetkonditorn Loretta Fanella.

PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
PAN DE CAFÉ BY R. TOIX
205

Detta välsmakande kaffebröd har en smörig, väldoftande konsistens och passar perfekt till såväl söta som salta anrättningar. Det smakar fantastiskt tillsammans med apelsinmarmelad och gåslever och är idealiskt för en brunch eller kontinental frukost.

TERRAIN DE CAFÉ
TERRAIN DE CAFÉ
2015

Terrain de café är en kreativ idé som utvecklats av Lavazzas utbildningscentrum som en hyllning till den mest prestigefyllda tävling som spelas på rött grus. En hasselnötsganache täckt av kaffe, i orange färg för att hedra gruset på Roland Garros tennisstadion. Kaffelagret tillreds genom en ny, salt smulpaj, där 30 % av degen består av kaffesump. På banan placeras en tennisboll, som i själva verket är en hasselnötspralin med vit choklad och citron. Kreationen har skapats av G. Gobino.

COFFEE PERLAGE
COFFEE PERLAGE
2015

Denna produkt är en nytolkning av caffè macchiato och består av en espressogelé med gräddkulor. Kulorna skapas i en ”caviarera”, där flytande grädde hälls i en bryggare med flytande kväve. Den låga temperaturen (-196 °C) omvandlar grädden till små vita kulor som tillsammans med kaffegelén skapar en magisk kontrast av smak och textur. En kreativ nytolkning av macchiato, där espresson blir en mjuk gelé. Flytande kväve har en roll i tillredningen genom att omvandla den flytande grädden till isiga kulor, vilket avslutar receptet och skapar en intressant kontrast av texturer och temperaturer som är värd att avsmaka.

COFFEETAIL N. 50
COFFEETAIL N. 50
2016

Coffeetail N. 50 har fått sitt namn från ”50 Best” i London. Det är en cocktail baserad på Kafa Lavazza-kaffe, som extraheras kallt under 12 timmar (kallbryggt), till vilket Havana Club och citronskal tillsätts. Resultatet är en skapelse som påminner om den klassiska Cuba Libre och serveras i små genomskinliga burkar i enlighet med ”syltburkstrenden”!

Redskap
CUCCHIAINO ÈSPESSO
CUCCHIAINO ÈSPESSO
2003 – Team Lavazza och Ferran Adrià

Detta är den perforerade sked som utformats av den spanska kreatören Toni Segarra särskilt för Èspesso, historiens första kaffe i fast form. Hålet i mitten betonar den fasta texturen i Èspesso.

BICCHIERE PASSION>ME
BICCHIERE PASSION>ME
2004 – Team Lavazza och Ferran Adrià

 Passion>Me -glaset, designat av Claudio Caramel och patenterat av Lavazza, är en cocktailblandare som kombinerar redskapets traditionella funktion med en lekfull presentation. Drinken Passion>Me serveras med sina basingredienser redan blandade i glaset, medan ett lock med espressokaffe placeras upp och ned ovanpå. Konsumenten tillsätter själv kaffet till de övriga ingredienserna och skakar blandningen som en bartender.

DOUBLE CUP
DOUBLE CUP
2007 – Team Lavazza

Double Cup är patenterad av Lavazza och inspirerad av det traditionella wienerkaffet, där grädde och kaffe serveras separat. Double Cup sammanför på ett modernt sätt konceptet att smaka två produkter som skiljer sig åt vad gäller textur och temperatur i en enda kopp, som i fallet med specialiteterna Tandem Espresso och Tandem Cappuccino.

CUOR DI CREMA CAPPUCCINOMASKIN
CUOR DI CREMA CAPPUCCINOMASKIN
2009 – Team Lavazza

Cappuccinomaskinen Cuor di Crema är en höjdpunkt i kaffekulturen i alla dess former. Den har utvecklats ur ett samarbete mellan teamet från Lavazzas utbildningscentrum och Equipment Business Unit. Cuor di Crema är patenterad av Lavazza och gör det enkelt att göra hemlagad cappuccino, men även många andra läckra, traditionella italienska varma och kalla drycker.

ESPOON
ESPOON
2010 – Team Lavazza och Davide Oldani

En enkel och strålande idé för att röra ned socker i ditt kaffe utan att lösa upp skummet på toppen, så att espressons fulla arom bevaras. Espoon är en unik sked med ett hål i mitten, som skapats för Lavazza av Davide Oldani, en av världens mest kända kockar och formgivare. När Espoon kommer i kontakt med espressoskummet skär Espoon försiktigt igenom det och förhindrar att aromen försvinner, samtidigt som kaffet inte kyls ned för snabbt, vilket händer med traditionella skedar.

KAFFEKYLARE
KAFFEKYLARE
2011 – Team Lavazza

Ett innovativt redskap som används för att bereda Geloespresso och ett nytt sätt att njuta av klassiskt kallt kaffe. I denna behållare, som har patenterats av Lavazza, häller du först isen och sedan rykande het espresso, sötad efter smak. Efter ett par sekunders filtrering genom is når kaffet önskad fräschör och landar sedan i glaset efter att ha passerat genom ett kalibrerat hål i botten av behållaren. En magiskt trick som är lika enkelt som det är sofistikerat och som bäst avnjuts genom en transparent kaffekylare.

ALLROUNDBLANDARE
ALLROUNDBLANDARE
2012 – Team Lavazza

Ett rikt och varierat utbud av kaffe, som alltid varit utmärkande för Lavazza, kräver utrustning med rätt teknik. Från det ständiga sökandet efter innovativa lösningar kommer den nya och exklusiva allroundblandaren. Allroundblandaren är utvecklad och patenterad av teamen på Lavazzas utbildningscentrum och Equipment Business Unit. Den är ett fantastiskt verktyg som kan användas för att göra alla EspresSOunique-specialiteter, samt andra varma och kalla drycker, både snabbt och med ett perfekt resultat. Den är mycket praktisk och mångsidig och låter dig bereda mjölk till cappuccino och varm choklad, coffeeshakes och andra innovativa recept. Den har flera funktioner och kan bereda upp till 4 portioner. Ett äkta flerdryckssystem som trots sin kompakta storlek samlar all den utrustning som ofta används i kaféer i ett enda redskap.

ECUP
ECUP
2012 – Team Lavazza och Davide Oldani

Efter den perforerade Espoon utvecklade teamet från utbildningscentrumet och Davide Oldani Ecup: en strömlinjeformad, elegant kopp med en brant vinklad sida som låter espresson glida ned mjukt från maskinens munstycke. Den har en speciell luftkammare som isolerar kaffet för att förhindra skållning. På sidan av koppen finns två små fingergropar. Med Ecup glider espresson gradvis ned i koppen, så att krämen förblir intakt och smaken och aromen bevaras till fullo.