En kryddig version av det klassiska turkiska kaffet, typiskt för den egyptiska staden Alexandria.
Förbered blandningen genom att omsorgsfullt röra ihop alla torra ingredienser. Häll tre koppar kallt vatten och tre rågade teskedar av den kryddiga kaffeblandningen i en turkisk kaffebryggare (kanaka). Smaka av med socker. Blanda väl och placera över elden tills kaffet börjar koka och ett skum av malt kaffe bildas på ytan. Servera omedelbart. Fördela några skedar av skummet i varje kopp och häll sedan omedelbart i kaffet.
En av egyptiernas favoritdesserter är gjord med mannagryn (simeet) och serveras ofta till frukost med kaffe, eventuellt även med tillsatt grädde (eshta) eller sylt.
Förbered en sirap genom att koka vattnet och sockret med citronsaften i några minuter. Finhacka samtidigt mandlarna och rosta dem i smöret tillsammans med mannagryn i ungefär femton minuter tills ingredienserna börjar bli bruna. Sprid ut blandningen i en smord metallform, jämna till ytan och grädda i 180 °C tills den blir gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och häll på den kokande sirapen.