Egypten
Kairo – världens första kaffehuvudstad
Konsumtionen av kaffe i Egypten utvecklades tack vare de sufiska mystikernas brödraskap som använde det under bönen. Drycken fick snart en social och kulturell roll. I slutet av 1600-talet hade Kairo redan 643 bayt qahwa, kaffehus, som blev kulturcentrum och samlingsplatser. Ännu idag har kaffedrickandet en viktig social funktion för egyptierna, för alla samhällsskikt. I många fall blir ett kaffehus en sorts litteraturcirkel eller politisk klubb, men den lugna och bekväma atmosfären gör det också till en idealisk plats för att göra affärer. Faktum är att det finns många kaffehus på marknader där handlare träffas för att förhandla. När du beställer kaffe i Egypten, liksom i Syrien, måste du också säga hur mycket socker du önskar, eftersom sockrat vatten används i beredningen. Du kan välja mellan milt sött (arriha), mellansött (mazboot) eller mycket sött (ziyada): Bittert kaffe (sada) serveras vid sorgliga tillfällen såsom begravningsceremonier.
Recepten
Kahwa bl baharat
Turkiskt kaffe med kryddor

En kryddig version av det klassiska turkiska kaffet, typiskt för den egyptiska staden Alexandria.

INGREDIENSER
2,5 kg rostat och malet turkiskt kaffe
100 g grön mald kardemumma
50 g mald muskot
25 g mald kryddnejlika
10 g smulat harts (maska)
3 espressokoppar vatten
socker efter smak
Tillredning

Förbered blandningen genom att omsorgsfullt röra ihop alla torra ingredienser. Häll tre koppar kallt vatten och tre rågade teskedar av den kryddiga kaffeblandningen i en turkisk kaffebryggare (kanaka). Smaka av med socker. Blanda väl och placera över elden tills kaffet börjar koka och ett skum av malt kaffe bildas på ytan. Servera omedelbart. Fördela några skedar av skummet i varje kopp och häll sedan omedelbart i kaffet.


Basbousa bil loz
Mannagryn med mandel

En av egyptiernas favoritdesserter är gjord med mannagryn (simeet) och serveras ofta till frukost med kaffe, eventuellt även med tillsatt grädde (eshta) eller sylt.

INGREDIENSER
1 kopp mannagryn
1 kopp mandel
180 g smör
En handfull skalade söta mandlar
För sirapen (sharbaat)
3 koppar vatten
2 koppar socker
1 citron, pressad
Tillredning

Förbered en sirap genom att koka vattnet och sockret med citronsaften i några minuter. Finhacka samtidigt mandlarna och rosta dem i smöret tillsammans med mannagryn i ungefär femton minuter tills ingredienserna börjar bli bruna. Sprid ut blandningen i en smord metallform, jämna till ytan och grädda i 180 °C tills den blir gyllenbrun. Ta ut ur ugnen och häll på den kokande sirapen.