Java – Indonesien
Mysteriet och legenden om Kopi Luwak och uråldriga traditioner

Java är den mest intressanta ön i hela Indonesien vad gäller kaffekultur, tack vare samexistensen av hinduisk-buddhistiska, österländska, muslimska och västerländska samhällen. Kaffet kom till Java så sent som 1706 med holländska handelsmän som ville börja odla i ett tropiskt klimat. De första skördarna av Java-typen var en överraskande framgång. En ”rost”-epidemi ledde till att mer motståndskraftiga arter föredrogs. Det dyrbara, närmast legendariska ”Kopi Luwak”-kaffet finns bara här på ön och säljs till svindlande priser. Kaffebönorna går igenom matsmältningsprocessen hos en sibetkatt som kallas ”luwak” (palmmård), ett lokalt litet däggdjur med aptit för kaffebär. Matsmältningsenzymerna bidrar till processen genom att minska kaffets bittra smak och tillför en särskild arom. På Java är kaffe även viktigt i mystiska traditioner som dyrkandet av den vita buffeln, ett magiskt djur som föräras offergåvor med bananer och kaffe. Vid begravningsceremonier åtföljs den avlidne av en kopp kaffe och ett paket lokala cigaretter. Slutligen ingår kaffet i särskilda ritualer för skönhet och välbefinnande som utnyttjar dess kosmetiska och terapeutiska egenskaper – massage, skrubbar, ansiktsmasker ...

Recepten
Kopi santen
Kaffe med kokosnötsgrädde
INGREDIENSER
1/2 kokosnöt
1 rågad tesked kaffepulver
2/3 glas kokande vatten
1/3 glas kokosnötsgrädde
3 teskedar palmsocker
vatten efter behov
Beredning av kokosnötsgrädde

Välj en mogen kokosnöt som fortfarande är full av kokosvatten, borra ett hål genom ett av de tre ”ögonen” på ovansidan, extrahera all vätska och lägg den på ena sidan. Slå på hela ytan av frukten med ett stadigt, tungt föremål medan du vänder på den med vänster handflata. Detta gör att fruktköttet enklare lossnar från det träiga skalet. Öppna skalet med ett kraftigt slag och skilj det från fruktköttet. Riv halva frukten fint i en skål. Täck fruktköttet med lika mycket vatten. Rör om väl och filtrera. Krama ur så mycket kokosnötsgrädde ur blandningen som möjligt. Ställ åt sidan. För att förenkla receptet kan man använda konserverad kokosnötsgrädde, som finns att köpa i asiatiska livsmedelsbutiker.

Tillredning

Lägg en rågad sked kaffe i ett glas och fyll på till 2/3 med kokande vatten. Tillsätt sockret och rör om ordentligt för att lösa upp det. Häll till sist i kokosnötsgrädden och servera.

Varianter

En kryddad version, som kallas Bajigur, tillreds ofta i västra Indonesien.

Kopi telur madu
Kaffe med äggula och honung
INGREDIENSER
1 rågad tesked kaffe
3 teskedar palmsocker
1 äggula
4 teskedar honung
kokande vatten
Tillredning

Häll 3 teskedar palmsocker, 1 tesked kaffe och 1 äggula i ett glas. Blanda väl tills det blir en krämig vätska. Fyll till brädden med kokande vatten. Tillsätt extra sötma med 4 teskedar honung. Rör hela tiden om för att blanda alla ingredienserna, och servera varmt.