Beirut – Libanon
Beirut: En stad, en värld av kaffe

I Beirut, en kosmopolitisk, västinfluerad stad, serveras kaffet på alla tänkbara sätt: från arabisk-beduinska dekokter till turkiska infusioner, från kryddigt kaffe och amerikanskt kaffe till espresso och vitt kaffe (som inte innehåller kaffe och därför lämpar sig för alla som är intoleranta mot koffein). Långt från städerna lever ännu traditionerna vidare i enskilda samhällen, såsom det egendomliga kaffe som uppstår vid rostning av ekollon eller den sydamerikanska mateinfusionen som fördes med av emigranter när de återvände från Brasilien. I Beirut finns det inte längre några historiska kaféer – de har byggts om flera gånger efter konflikter (med undantag för Gemmayzeh Café, där konstnärer, intellektuella och äldre backgammonspelare brukade samlas) – men i Tripoli finns några exempel på populära klassiska kaféer som fortfarande finns kvar, där turkiskt kaffe dricks under molnen av vattenpipornas rök. Kaffeförsäljare på gatorna erbjuder förbipasserande turkiskt kaffe som tillagas i färgglada bärbara kök, eller västerländskt kaffe som extraheras från espressomaskiner monterade på trehjulingar och vagnar, eller kaffe i den egentliga arabiska traditionen, som hälls från stora metallkannor med inbyggda värmare i botten.

Recepten
Vitt kaffe
Vitt kaffe
INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER
4 teskedar naturligt apelsinblomsvatten
4 espressokoppar källvatten
socker eller honung efter smak
Tillredning

Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt socker eller honung medan det är varmt och rör om tills det löser upp sig. Häll apelsinblomsvatten direkt i espressokoppar och fyll dem till brädden med det sötade vattnet. Servera den varma drycken vid slutet av en måltid eller före sängdags för en lugnande effekt.


Mouhallabieh
Pudding av apelsinblomsvatten
INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER
1 liter standardmjölk
4 matskedar rismjöl
150 g socker
100 g Aleppo-pistagenötter, skalade och osaltade
2 matskedar naturligt apelsinblomsvatten
Tillredning

Värm upp mjölken i en kastrull. Lös upp rismjöl i lite kall mjölk. Häll detta i kastrullen, vispa försiktigt och låt koka tills blandningen börjar bli tjockare och sätta sig. Tillsätt då sockret och rör om ordentligt tills det är helt upplöst. När blandningen börjar tjockna, tillsätt apelsinblomsvatten och rör om en sista gång precis innan du häller blandningen i puddingformar. Komplettera med några hackade pistagenötter och servera kall som dessert.