Turkiet
Vid sultanernas hov

Kaffet kom till Turkiet omkring år 1500 tack vare en grupp dervischer (islamiska mystiker) som använde det i sina religiösa ritualer. Det blev snabbt populärt att konsumera kaffe i alla sociala klasser, inklusive hos sultanerna, och det blev snart en del av vardagen. Antalet barer och kaféer mångfaldigades på bara några år. Där kunde man träffas och koppla av, röka och spela kort, medan andra platser blev kulturella och konstnärliga center som besöktes av berättare, musiker och intellektuella. Turkiskt kaffe har alltid tillretts på ett annorlunda sätt. Inga kryddor eller aromer används. En kvarn används i stället för en mortel för att krossa bönorna. Kaffet kokas snabbt, inte långsamt som i arabländerna och enligt orientaliska traditioner. Än idag är resultatet en mörk, stark och högkoncentrerad infusion, ett perfekt komplement till den turkiska konfektyrens förfinade, blommiga smaker.

Recepten
Rahat loukoums
Gelé av rosenvatten och pistaschnötter

En kryddig version av det klassiska turkiska kaffet, typiskt för den egyptiska staden Alexandria.

INGREDIENSER
250 g florsocker
40 g stärkelse av durumvete
6 dl vatten
210 g sockerbitar
1 matsked rosenvatten, 50 g skalade pistasch- eller pinjenötter
Tillredning

Använd en panna av förtennad koppar eller emalj för att smälta stärkelsen och sockret i vatten. Koka upp på spisen på hög värme och rör hela tiden om med en träsked. När vätskan börjar koka och tjockna, sänk värmen och fortsätt att röra så att det inte fastnar i botten. När den har blivit tjock och elastisk är den klar. Tillsätt rosenvatten och grovt hackade pistaschnötter, blanda väl och lägg på en lätt oljad rektangulär ugnspanna. Låt vila i ungefär 24 timmar. Skär sedan så många små tärningar som möjligt (2 cm breda), som sedan doppas i florsocker innan de serveras tillsammans med turkiskt kaffe.


Türk kahvesi
Turkiskt kaffe
INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER
200 ml vatten
4 rågade teskedar turkiskt kaffepulver
4 teskedar socker
Tillredning

Häll vattnet i en turkisk kaffekanna, tillsätt sockret och kaffepulvret och rör om försiktigt. Placera kaffekannan på brännaren och låt koka upp. När kaffet börjar bubbla och det har bildats skum på toppen, ta då bort kannan från brännaren. Använd en tesked för att placera en del av skummet i fyra koppar. Ställ tillbaka kaffekannan på brännaren i några sekunder men låt inte kaffet koka. Häll försiktigt kaffet i kopparna för att undvika att kaffeskummet löses upp.